Kinas kæmpe boligboble: Fremtidens sociale katastrofe?

Kina vil opretholde en høj vækst for enhver pris for ikke at gå i stå i det økonomiske kapløb. Dette gøres ved først og fremmest at pumpe penge i byggeri fra statens side. Dette medfører selvfølgelig en stigning i BNP, men det er en kvantitativ stigning, ikke en kvalitativ, idet der bygges langt flere boliger end der er behov for blot for at holde gang i økonomien og skabe arbejdspladser.

Kæmpe højhuse og indkøbscentre skyder op overalt i Kina, men de fleste står tomme. I alt er der ca. 64 millioner tomme lejligheder i Kina og 70% af nyopførte boligkomplekser bliver aldrig beboet. Millioner af kinesere ville meget gerne flytte ind i de nye boliger, men har ikke råd, fordi priserne er for høje. Derfor vedbliver de at leve i slummen på få kvadratmeter med udsigt til de pompøse lejlighedskomplekser.

En hold journalister fra det australske SBC afdækker forholdende og viser tomme millionbyer med skyskrabere, hvor der ikke bor nogen (og sikkert aldrig vil komme til det). Kæmpe indkøbscentre med plads til 1.400 butikker blev fremført overfor Vesten som propagandasymboler på Kinas eksploderende økonomi og forbrugerpotentiale, men er i dag menneskeforladte og næsten uden kunder. De få butikker, der overhovedet er indrettet i dem, har ca. 1 kunde om dagen.

Situationen er et stort tabu for den kinesiske regering, og kameraholdet bliver da også af politiet jaget ud af et forladt, nybygget indkøbscenter. Vi hører jo hele tiden om at Kina snart overhaler os alle sammen pga. globaliseringen og at Kina bliver fremtidens eneste supermagt, økonomisk og militært. Men når den kinesiske boligboble brister på et tidspunkt, efter at flere og flere slumkvarterer rives ned for at give plads til lejligheder i skyskrabere, som ingen har råd til, sker det med et brag, der kan kaste landet ud i store sociale uroligheder og oprør. Til den tid vil de dyre lejligheder blive stort set ingenting værd og staten vil miste alle de penge, som den har investeret i det hovedløse byggeri.

Dette indlæg blev udgivet i Politik, Udenrigsnyheder og tagget , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Kinas kæmpe boligboble: Fremtidens sociale katastrofe?

 1. Pingback: Et snarligt økonomisk kollaps venter Kina | Hammersmedens tanker

 2. Henningsen siger:

  Henningsen om Kina.
  Det var da et anderledes positivt syn på det kinesiske regimes mirakelkur, der hidtil har sikret dets eksistensgrundlag (Jf. http://www.kinakenderen.dk/politik-okonomi/boligboble-ikke-i-kina.html).

  Min mening måske lidt ude af kontekst ;
  Med internettet kan intet regime fastholde magten. Der er utallige (ca.100.000) folkeprotester og mindre optøjer og demonstrationer hvert år, der på et tidspunkt ved tilfældighedernes spil vil smelte sammen og kaste landet ud i et ukontrollerbart kaos.
  Så betyder magthavernes påståede økonomiske fremsynethed intet.
  Måske ovenstående kaosteori endda er irrelevant set i forhold til at den kinesiske økonomi på samme måde som Japan ikke vil kunne bære ældrebyrden. Kina har hellere intet lært af Japans fejltrin, importeret arbejdskraft er fortsat et ukendt fænomen og muligvis når landet ikke i tide at rette op på den fejltagelse.
  Japan blev i 70’erne og frem også spået det samme, som Kina spås i dag.
  Der er iflg. min mening større sandsynlighed for at Kina ryger i samme økonomiske stagnation som Japan, for det følger samme opskrift, med den store forskel at Japan er et demokrati med et fungerende velfærdssystem. Den forskel kan være afgørende for, hvordan Kina overlever det lurende krak med tilhørende sociale uroligheder, der kan kaste landet ud i årtiers interne stridigheder med en vækstrate på linie med Japan. Eller mindre.

  Da US of A efter krakket i ’29 skulle på fode igen, byggede de sig ud af krisen.
  Hvis det kinesiske regime skulle vise sig i stand til at fastholde magten efter et krak, er den løsning umulig. I løbet af to år har landet bygget hvad USA byggede i hele det 20. århundrede og at abe efter vil kun resultere i en boble på boble af allerede i byggefasen værdiløse byggeprojekter.
  Kina har ifølge det positive syn bygget for fremtiden og kan nok engang ikke bygge ‘for fremtiden’.
  Gad vide om Kinas ledere har forregnet sig og startet noget, de ikke længere kan styre.
  Meget tyder på det.

  Når verden endnu engang skal reddes vil alle vende sig mod den amerikanske innovation.

  Eastwood i Super Bowl reklamen :
  Yeah, second half is just about to begin….

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.