Nu kan grækerne få eftergivet deres private bankgæld

En domstol i Hania på Kreta har fastsat, at en kvinde kan undlade at tilbagebetale størstedelen af sin private bankgæld. Den enlige, fraskilte mor til tre skylder flere banker omkring 120.000 € i alt. Hun søgte om eftergivelse af gælden i retten og domstolen ordnede det således, at hun i fire år skal leve for 350 € om måneden, hvorefter resten af månedsindkomsten skal gå til bankerne. Således vil kvinden slippe med at betale ca. 30.000 € tilbage, hvorefter bankerne må give afkald på resten af gælden.

Rettens afgørelse kom på trods af at kvinden har et arbejde (og derfor ville være i stand til at betale gælden tilbage) og desuden bor hos forældrene (så hun ikke kan antages at have store huslejeudgifter). Retten fandt imidlertid, at det ikke ville være ”rimeligt” at forlange, at kvinden skulle betale hele gælden tilbage, da den vurderede at hun umuligt ville være i stand til dette. Hidtil er eftergivelse af gæld kun blevet tildelt arbejdsløse i Grækenland.

Dommen kan vise sig skelsættende, idet tusindvis af andre grækere er samme situation med en stor privat bankgæld. Således kan der i fremtiden forventes flere lignende sager, som sikkert vil få samme udfald; altså en hel eller delvis eftergivelse af ens private gæld.

Og hvorfor skulle grækerne i grunden også betale selv, når nu de kan få andre til det på deres vegne; med de utallige ”redningspakker”, hvor resten af Eurozonen hæfter for den græske gæld, er det mådesløse græske overforbrug og gældsætning nu blevet tørret af på andre. Derfor er det da nærliggende at fortsætte med at overbelåne sig ud over alle grænser, når nu man alligevel ikke selv kommer til at betale for det i sidste ende. Også bankerne kan vel være ligeglade, så længe de får dækket deres tab af de europæiske skatteydere.

Det kunne være man skulle overveje at blive græsk statsborger og optage et forbrugslån hos forskellige banker, som man ikke har den fjerneste intention om at betale tilbage igen. Plattenslageri lønner sig jo åbenbart visse steder.

Dette indlæg blev udgivet i Økonomi, Politik, Udenrigsnyheder og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.