Amerikansk lov gælder nu i hele verden

Forleden kunne man i forskellige medier læse historien om den danske forretningsmand Torben Nødskouv havde fået forhindret en lovlig betaling for en portion cubanske cigarer i Tyskland, idet hans penge var blevet konfiskeret af de amerikanske myndigheder som led i deres ”terrorbekæmpelse” og restriktion mod handel med Cuba, hvorfor det må antages at de amerikanske myndigheder har adgange til at overvåge samtlige overførsler mellem europæiske banker internt og også udenfor Europa.

Yderligere har der desuden nu også været en sag, hvor resultatet blev, at en hvilken som helst ejer af en hjemmeside med domæneendelsen ”.com” kan retsforfølges og straffes i et andet land, hvis hjemmesiden indeholder materiale, der strider mod amerikansk lov, uanset om den pågældende ejer hverken har overtrådt sit eget lands love eller nogensinde sat sine fødder i USA. Den pågældende sag handlede om en canadisk forretningsmand, hvis’ firma var en hjemmeside for online-spil, der således også kunne spilles fra USA. Men spil eller ”gambling” er ulovligt i USA og det var tilsyneladende tilstrækkeligt til at få ham og hans nærmeste medarbejdere dømt. Mark Jeftovic, direktør for et domæne-hostingfirma, udtaler, at hvis ejeren af en .com – hjemmeside kan straffes efter amerikansk lov, så vil det samme uden tvivl også blive muligt for hjemmesider med endelserne .org, .net, .biz og .info.

Lidt af det samme er tilfældet med lukningen i januar af tjenesten ”Megaupload” og arrestationen af dens grundlægger Kim Schmitz i New Zealand efter påbud fra de amerikanske myndigheder: Det var tilstrækkeligt, at FBI sendte en arrestordre til det newzealandske politi, hvorefter dette brød ind på Schmitz’ ejendom og slæbte af sted med 4 personer samt konfiskerede en mængde private goder. Dagen før havde det amerikanske justitsministerium fået gennemsat spærringen af hjemmesiden megaupload.com og sendt instruktioner til de hongkongske myndigheder om at indefryse firmaets bankkonto i Hong Kong med et indestående på 300 mio. Hong Kong-Dollar. Før at Schmitz overhovedet endnu var blevet arresteret eller dømt, vel at mærke.

Og ikke at forglemme affæren omkring Viktor Bout; Denne russiske handelsmand, i amerikanske medier især døbt ”dødens købmand”, blev arresteret i Thailand i marts 2008 og siden udleveret til USA på foranledning af de amerikanske myndigheder og siden dømt af en amerikansk domstol 2. november 2011. Udleveringen fra Thailand fandt sted, selvom en thailandsk domstol i to ombæringer havde konstateret, at der ikke kunne påvises tilstrækkeligt hold i anklagerne om ”våbensalg til terrororganisationer med henblik på at dræbe amerikanske statsborgere”. Udleveringen må da også antages at være sket efter politisk pres fra USA på de thailandske myndigheder. Selve dommen, hvor Bout blev kendt skyldig i alle anklager, hvilede desuden på særdeles skrøbelige indicier og var stærkt farvet af at samtlige amerikanske medier nærmest havde erklæret ham skyldig på forhånd.

Alt i alt en verden, hvor de amerikanske myndigheder efterhånden kan

  1. stoppe dine pengeoverførsler til et andet europæisk land under påskud af ”terrorbekæmpelse”
  2. lukke din hjemmeside ned, hvis den ender på .com og indeholder ting som er ulovlige i USA (men tilladte i Danmark)
  3. og i det hele taget få dig udleveret til USA og dømt alene på baggrund af mistanke om støtte til ”terrororganisationer”, hvis du uheldigvis skulle have haft forretningsforbindelser med de forkerte personer

Med dén udlægning af begrebet retssikkerhed, skal man da vist snart være meget påpasselig med om de skridt man tager tilfældigvis overtræder én eller anden amerikansk lov. Man kan jo aldrig vide …

Dette indlæg blev udgivet i Hemmeligholdte skandaler, Politik, USA og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Amerikansk lov gælder nu i hele verden

  1. Michael siger:

    Det lyder som om der snart opstår en undergundsbevægelse med brevduer og usynligt blæk og gamle skrivemaskiner….
    Ovenstående er lidt for BigBrother agtigt…..øv

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.