Droner til overvågning er på trapperne

Indtil nu var førerløse droner kun noget man forbandt med krigsførelse under fjerne himmelstrøg; Pakistan, Afghanistan, Irak … osv. Imidlertid er der en udvikling i gang, der inden længe også vil få de mennesketomme fly til at svæve over de europæiske befolkningers hoveder med overvågning for øje. I Storbritannien bliver der for tiden ikke længere kun uddelt tilladelser til flyvning med droner til offentlige myndigheder (politi, militær), men i stigende grad også til private firmaer. Således er der åbnet op for at privatejede droner fremover vil kunne bevogte og overvåge områder rundt om bestemte sektorer, virksomhedsbygninger o.l.

I UK er det Civil Aviation Authority (CAA) som uddeler tilladelser til flyvning med droner i britisk luftrum. I perioden januar 2010 til september 2011 blev der givet 100 tilladelser til firmaer og myndigheder. Navnene på modtagerne må ikke oplyses, hvilket fremgår af StateWatch’s rapport. De 98 af tilladelserne drejer sig om den mest omfattende tilladelse ”til et ubegrænset antal flyvninger”, som skal fornys årligt. Hidtil var droneflyvninger mest begrænset til militære områder, da dronerne endnu udgjorde for stor en risiko for den civile flytrafik. Det vil ændre sig fremover efter at dronerne udstyres med bedre udviklede luftstyresystemer, der vil få dem til at indgå bedre i den øvrige lufttrafik. Projektet til udviklingen af systemerne blev støttet af EU’s Europæiske Forsvarsagentur med 100 mio. € til gavn for bl.a. det militære projekt ‘Air4All’.

Det er allerede nu kendt, at Londons Metropolitan Police har ansøgt om særtilladelse til at bruge droner til overvågning under OL i London til sommer. Officielt, som sædvanlig, af hensyn til ”sikkerhed” og ”terrorafværgelse”, men igen bliver det den uskyldige civilbefolkning, der kommer til at betale prisen, idet dem, som bliver overvåget (og dermed mister endnu en del af deres privatsfære) er dem, der ikke planlægger terror. Og hvis først private firmaer fremover begynder at overvåge borgere med deres droner, hvem ved så hvilke oplysninger de opfanger og lagrer, da der jo ikke vil blive først tilsyn med dette, som Chris Cole fra Drone Wars også påpeger? Billeder? Stemmeoptagelser? Måske filmoptagelser af ens færden?

Også i USA løsnes der for retningslinjerne for uddeling af tilladelse til droneflyvning. De amerikanske luftfartsmyndigheder FAA begynder at slække på betingelser ved ansøgninger, efter at den amerikanske kongres har sænket kravene for indsættelse af droner i USA. Således kan man regne med flere droner over amerikansk luftrum fremover. Ikke kun fra myndighedernes side, men også fra private. Og med dronerne er det desuden blevet muligt at smyge sig udenom loven om overvågning; førhen skulle man have særskilt tilladelse for at rette et kamera mod en bygning. Fremover kan et sådant kamera monteres på en drone, hvilket derfor nu vil være tilladt efter den nye lovgivning.

Og i Tyskland skal de militære og civile myndigheders flåde af droner udvides fra de eksisterende 331 styk. Det tyske forsvar har netop bestilt 16 helikopterdroner af typen SAATEG VTOL. Desuden 5 overvågningsdroner af typen Euro Hawk, der har en rækkevidde på 25.000 km. Og som fra 20 km højde kan opfange radiosignaler og andre signaler ved jordoverfladen, herunder telefonsignaler, fjernsynssignaler og SMS’er. Førhen måtte droner fortrinsvis indsættes ved militære anlæg, dog har forbundspolitiet brugt dem til overvågning af grænseovergange. Fremover kan droner med en ny lov indsættes langt mere frit af politimyndighederne til ”afværgelse af fare”, som det hedder.

I Japan er der desuden netop udviklet et top-moderne overvågningskamera, der kan genkende enkelte ansigter ud fra en stor menneskemasse. Kameraet kan sammenligne et ansigtsportræt med op til 36 mio. andre i sekundet for at finde et match. Således kan registre med fotos sammenkøres og gennemsøges lynhurtigt for en bestemt person, når dennes billede først er blevet taget af kameraet et bestemt sted. Er registret f.eks. et CPR-kartotek, kan en person identificeres indenfor sekunder efter at vedkommendes billede er taget af kameraet et hvilket som helst sted. Placeret på en drone ville et sådant kamera betyde den mest effektive overvågning og registrering af en menneskemængde til dato.

Dette indlæg blev udgivet i Hemmeligholdte skandaler, Udenrigsnyheder, USA og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Droner til overvågning er på trapperne

  1. Pingback: Rusland rider med på overvågningsbølgen – vil bygge ubemandede droner sammen med Israel | Hammersmedens blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.