Joachim Gauck: ”Det er endnu for tidligt med Europas forenede stater”

Under et møde med kommissionspræsident Manuel Barroso i Bryssel udtalte Tysklands forbundspræsident Joachim Gauck, at det ”endnu var for tidligt at indføre Europas forenede stater”. Dog mente han, at oprettelsen af en egentlig politisk union ganske vist var ønskværdig i betragtning af de europæiske nationalstaters svindende indflydelse, men at det for øjeblikket måtte nøjes med at være en fremtidig vision, da især folk i de aller fattigste lande i Europa stadig følte sig stærkt knyttet til deres nationer. Alligevel ønskede Gauck dog at overlade mere kompetence til Bryssel på vegne af nationalstaterne.

Gauck mente, at det kun ville være et spørgsmål om tid, før vi oplevede en fælleseuropæisk udenrigspolitik. Dog måtte han endnu betegne sig som ”realist” på dette punkt og indrømme at det ikke kom til at ske foreløbig, men at han ønskede det særdeles, da enkelte stater – uanset hvad de måtte mene om dem selv – ikke længere havde den økonomiske kraft til at gøre sig bemærket i de store kraftcentre i verden. Gauck tilføjede i samme dur, at som Europa er vi stærke, som nationalstater er vi ikke længere stærke nok.

Barroso tilføjede, bifaldende til disse udtalelser, at det var vigtigt med et stærkere, bedre integreret Europa. Han indrømmede dog, at der var opstået en afstand mellem de ”normale borgere” og ”dem på toppen”. ”Derfor har vi også nu grobund for populisme, ekstremisme, fremmedfjendtlighed og negative følelser ”, mente han. Og tilføjede: ”Dæmonerne i Europa fandtes allerede en gang i historien. Nu handler det netop om at kæmpe for europæiske værdier.” Uden dog nærmere at specificere hvad han forstod under udtrykket ”europæiske værdier”.

Angående emnet fiskalpakt/finansiel stabilitetsmekanisme mente Gauck, at de aktuelle problemer ikke kun var en finanskrise, men også en tillidskrise. Derfor måtte man tale imod populister, som påstod, at Europa ikke har nogen fremtid. Desuden mente han, at Euro-redningspakkerne nok skulle blive accepteret af befolkningen. Gauck erklærede sig enig i Angela Merkels udtalelse om at ”I denne krise vil vi ikke vove mindre, men mere Europa”.

Her aner man således, hvordan vores såkaldte ”ledere” vil udnytte den økonomiske krise til at liste deres egen hemmelige agenda om en politisk union ind ad bagdøren. Mens de europæiske befolkningers opmærksomhed vel at mærke er afledt af de økonomiske krise. Således stiller man sig selv det spørgsmål, om EU-lederne overhovedet er interesseret i at løse den økonomiske krise, når de jo selv åbenbart har en interesse i den?

Som et a propos til disse udtalelser fra Bryssel, kan det tilføjes i forlængelse af udmeldingerne om øget europæisk integration, at EU planlægger at indføre en mindsteløn gældende for alle EU-lande. Angiveligt for at ”bekæmpe arbejdsløsheden”. Desuden vil man i samme ombæring åbne EU-arbejdsmarkedet op for østeuropæisk arbejdskraft. Nærmest i direkte modstrid med hensigten om at bekæmpe arbejdsløshed. Tja, men så længe ingen fravælger politikerne og deres planer, bliver de jo siddende.

Dette indlæg blev udgivet i Økonomi, Politik, Politikere, Udenrigsnyheder og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.