Private firmaer kan få udleveret dine personoplysninger

Det stopper aldrig: Til dem, der troede at det var lykkedes at mane udspionerings-spøgelserne i jorden med forhindringen af gennemførslen af SOPA- og ACTA-lovene tidligere i år, starter nu endnu et slag om bevarelsen af privatlivets fred og beskyttelse på nettet: CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act). Hvis den bliver sat igennem, har modstanden mod de tidligere forsøg på at tilrane sig borgernes personlige data efter forgodtbefindende fra myndighedernes side været forgæves. Og meget tyder på at det vil ske.

Ifølge teksten til dette lovudkast er der intet til hinder for at de amerikanske myndigheder i form af sikkerhedstjenester såsom især US Department of Homeland Security kan udlevere informationer om ”cyber-trusler” til private virksomheder og omvendt, samt naturligvis til de statslige myndigheder på vurdering af det hensigtsmæssige i dette. Ethvert ”cyber-sikkerhedsfirma” skal, hvis CISPA gennemsættes, have fuld adgang til sådanne oplysninger, hvis de vurderes egnede.

De (bevidst?) meget vage og upræcise formuleringer i udkastet, der således ville muliggøre en vid grad af spillerum for fortolkning, har allerede fået borgerrettighedsorganisationer op af stolene. Herunder Electronic Frontier Foundation, EFF, der ser udkastet som endnu et forsøg på at gennemtrumfe en omfattende censur på internettet i stedet for at beskytte mod egentlige kriminelle og hackere. Således har netop EFF udarbejdet en FAQ, hvori de opridser hvad der kunne blive muligt for private firmaer, hvis CISPA bliver realitet. Herunder, at læse privatpersoners mails og Facebook-beskeder, hvis de mener det ”forsvarligt af hensyn til deres egen sikkerhed”. Oplysningerne kan herefter udleveres til sikkerhedstjenester uden borgernes vidende.

Og da tjenester såsom Facebook støtter CISPA, er det langtfra pludselig noget rent amerikansk problem: Da Facebook har til huse i USA, men lagrer brugerdata fra hele verden, ville CISPA ligeledes gøre det muligt for en dansker at blive udspioneret, der har fortrolige oplysninger liggende på sin Facebook-side. Facebook har ganske vist via manager Joel Kaplan søgt at berolige brugerne med at Facebook aldrig ville udlevere private data til den amerikanske regering. Men hvorfor så støtte CISPA, der jo muliggør netop dette? Udover Facebook tæller støtterne af CISPA også firmaer såsom Microsoft, Boeing, IBM og Intel.

Den fremtidige kamp om internettet og borgernes personlige sikkerhed bliver skruen uden ende; diverse regeringer, med den amerikanske i spidsen, vil søge at bemægtige sig kontrol over indholdet af private brugeroplysninger. Til gengæld vil civile borgerretsorganisationer søge modtræk som at udstille de firmaer, der er på tale som potentielle krænkere af private oplysninger samt anbefale modforholdsregler såsom sletning af brugerkonti, skift af udbyder etc. og sådan fortsætter det, med mindre det kulminerer i egentlige konflikter før eller siden.

Dette indlæg blev udgivet i Hemmeligholdte skandaler, Politik, Politikere, Udenrigsnyheder, USA og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s