Google indrømmer at have opsnappet privat internettrafik

Opdatering: Jeg skrev tilbage i maj sidste år om hvordan Google-bilerne, der fotograferede gaderne overalt i verden til projektet Google Street View både var bygget til og også rent faktisk opfangede privat trådløst WLAN-internettrafik. Herunder private mails og søgninger.

Dengang bedyrede Google sin uskyld, kaldte det en fejl, og erklærede at firmaet ikke vidste hvordan det var sket, at programkoden i kameraenes software i Google-bilerne var indrettet til at kunne opfange privat internettraffik samt at ingen medarbejdere var klar over at Google-bilerne opfangede trådløse internetsignaler under deres affotografering af gader og stræder.

Men nu hedder det sig fra Googles side, at ansvaret for ændringen af programkoden, så at der kunne opfanges WLAN-internetsignaler, alene skyldes en enkelt medarbejder, der havde indbygget denne funktion i den tro at “opsnapningen af informationer såsom internetsøgninger ville kunne forbedre internetsøgninger” samt at man fra Googles side ikke vidste at den pågældende medarbejder havde manipuleret med programkoderne i kamerabilerne.

Dette harmonerer dog bare ikke med, at den pågældende medarbejder angiveligt satte flere andre medarbejdere ind i sit foretagende, herunder en højerestående leder, uden at der blev grebet ind på noget tidspunkt. I dag vil ingen af Google-medarbejderne pludselig  kende noget til nogen mail længere eller erindre på anden vis at have haft kendskab til den pågældende medarbejders fiflen med internet-overvågningen, hvilket fremgår af den rapport, som den amerikanske telekom-myndighed FCC har udarbejdet om sagen.

Ifølge denne skal den pågældende medarbejder mere end én gang have betragtet de lagrede internetdata fra Google-bilerne. Og først opgivet sit overvågningsprojekt, efter at en anden Google-medarbejder gjorde opmærksom på, at sådanne informationer “ikke havde nogen værdi for Google“, igen i modstrid med tidligere Google.forklaringer.

Rapporten kan ikke give svar på, hvordan det var muligt, at en enkelt medarbejder kunne ændre programkoden så markant, at den ville opfange privat internettrafik, uden at nogen opdagede det på noget tidspunkt i forløbet og greb ind. Og at ingen vidste noget om medarbejderens syslen lyder også mærkeligt i betragtning af at vedkommende angiveligt sendte en rund-mail til samtlige andre medarbejdere på projektet i 2006. En mail, som ingen i dag som sagt vil kendes ved at have bemærket.

Medarbejderen hørte tilsyneladende ikke til de fastansatte, men deltog i projektet som ekstern medarbejder. Dette fremkalder desuden ekstra spørgsmål om hvordan en udefrakommende blot kunne ændre en så altafgørende programkode uden at Google bed mærke i det. Desuden fremgår det af rapporten, at en softwareekspert, der skulle efterprøve programkoden for fejl i 2007, angiveligt ikke lagde mærke til at fotograferingsværktøjet også kunne opfange og lagre privat trådløs internettraffik.

Google var dengang blevet pålagt en bøde på 25.000 Dollar. Dog ikke for at have aflyttet private internetdata, men udelukkende for at have forhindret efterforskningen. Selve afluringen af data var dengang ikke strafbart for Google, fordi der åbenbart ikke fandtes noget “fortilfælde”, hvor den  pågældende lov om aflytningsforbud også var kommet til anvendelse på internetdata.

En talsperson fra Google oplyser, at “mens vi ikke er indforståede med et par af konstateringerne i rapporten, er vi enige med FCC i at vi ikke har overtrådt loven“. Så alle kan bare opsnappe private mails og læse dem uden at det er ulovligt? Så meget for internetsikkerheden.

Dette indlæg blev udgivet i Hemmeligholdte skandaler, USA og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Google indrømmer at have opsnappet privat internettrafik

  1. Pingback: Google har alligevel ikke slettet alle de ulovligt opsamlede private internetdata | Hammersmedens blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.