Den britiske efterretningstjeneste må med ny lov gerne skjule oplysninger for offentligheden

I Storbritannien er en lov i færd med at blive vedtaget efter pres fra de to efterretningstjenester MI5 og MI6 (hhv. politiets og militærets efterretningstjeneste), som giver efterretningstjenesterne frit lejde til at føre sager for lukkede døre samt ikke at afgive oplysninger til offentligheden, hvis de skulle anse det nødvendigt af hensyn til den ”nationale sikkerhed”.

Premierminister David Cameron har accepteret ændringerne af den hidtidige lov, efter at være presset til det af de to ovennævnte sikkerhedstjenester. Anledningen til lovændringerne er en sag, hvor to libyere blev udleveret til Libyen af Storbritannien og derefter tortureret af Gaddafi. En sag, hvor lovændringen ligeledes ville kunne komme til udfoldelse, er sagen om den myrdede britiske agent Gareth Williams, hvor samtlige medarbejdere i MI6 nu skal have taget en DNA-test, fordi det muligvis var en insider fra egne rækker, der myrdede ham. Fremover vil sådanne sager måske slet ikke komme frem i offentligheden længere, fordi MI6 med loven får ret til at hemmeligholde dem.

Ministrene forsvarer vedtagelsen af denne udvidelse af muligheden for rettergang bag lukkede døre med at offentlige sagsanlæg mod regeringen eller dens institutioner ville kunne bringe dokumenter i offentlighedens kendskab, som ville kunne ”skade Storbritanniens nationale sikkerhed”, som det hedder.

Loven giver således efterretningstjenesterne mulighed for ikke at lade de involverede parter (heller ikke sagsøgerne) eller offentligheden få indsigt i efterretningstjenesternes rolle i sagen, hvis de vurderer at det ville kunne være til risiko for nationens sikkerhed. Hidtil skulle en minister indgive begæring overfor en dommer om ikke at få visse dokumenter i sagen offentliggjort. Fremover kan det tilfalde en minister – og ikke en dommer – at afgøre, om oplysninger i sagen skal holdes hemmelige for offentligheden.

Lovændringen, ved navn Closed Material Procedures, har fået kritik af civile grupper samt medlemmer af parlamentet for at tage afsked fra ”UK’s traditions of open justice and fairness”.

Bemærkelsesværdigt er det, hvorledes lovændringen presses/lokkes igennem med argumentet om ”hensynet til nationens sikkerhed”. Dette argument er efterhånden blev anvendt flere gange til at liste skærpelser i lovgivninger igennem af angivelige sikkerhedshensyn grundet den allesteds nærværende terrortrussel. Argumentet er svært at protestere imod, for ingen vil vel bryde sig om at terrorister kan planlægge terror i al ubemærkethed, vel? Svarer lidt til at få nogen til at sluge noget medicin, som smager dårligt, men er til dit eget bedste! I dette tilfælde er bivirkningerne dog uoverskuelige, idet de hemmelige sikkerhedstjenester vil få frit spil til at foretage sig stort set alle de indgreb de har lyst til i folks privatsfære uden bagefter at skulle offentliggøre sagsakterne. Og uden sagsakter bliver det umuligt at bevise noget som helst.

Men det betyder jo heldigvis ikke noget, for efterretningstjenesterne vil jo kun vores eget bedste og arbejder for at vi alle sammen kan være trygge mod den allestedsnærværende terrortrussel.

Ikke sandt?

They who can give up essential liberty to obtain a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety.
Benjamin Franklin

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.