Løgnen fra Houla: En politisk og mediemæssig skandale af højeste grad

Den 25. maj blev der i den syriske by Houla myrdet over 100 civile på barbarisk vis, de fleste af dem kvinder og børn. Allerede få timer efter massakren dukkede de første billeder op på internettet og det sædvanlige, enstemmige kor af de vestlige massemediers propaganda satte sig i bevægelse: Naturligvis kunne da ”kun” det syriske militær under Assads ledelse have øvet denne forbrydelse, for han er jo (som vi jo alle har fået at vide så ofte) en skrupelløs forbryder, som med forkærlighed lader først og fremmest kvinder og børn fra sit eget folk nedslagte. Det det ved undersøgelsen af ofrene imidlertid viste sig, at langt de færreste af dem var dræbt af tunge våben; granater, artilleri (~hvilket ville have peget på regeringshæren), blev der omgående sadlet om på en anden hest hos massemedierne, nemlig at gøre den Assad-loyale shabiha-militis ansvarlig for udåden. At den syriske regering nægtede at have haft noget at gøre med massakren og at der fremkom alternative forklaringer fra fortrinsvis ikke-vestlige medier, der såede tvivl om de vestlige mediers udlægning af sagen, ændrede intet ved den permanente krydsild, som blev affyret mod ”krigsforbryderen” Assads af den europæiske og amerikanske presse. Oppiskningen af en stemning mod Assad som en slags ”folkemorder” ville ingen ende tage.

Heller ikke politikerne sad med hænderne i skødet ved denne lejlighed. Allerede den 29.05 udviste talrige vestlige lande (heriblandt Frankrig, Storbritannien og Tyskland) de syriske ambassadører som reaktion på massakren. ”Det morderiske vanvid fra regimet i Damaskus udgør en trussel for den regionale sikkerhed”, meddelte den franske regering efter et møde mellem Hollande og Cameron.

Allerede på dette tidspunkt begyndte uvildige skeptikere at tvivle på den i vestlige medier udbredte version af sagen pga. en video med en øjenvidneberetning, der kurserede rundt på nettet. Det abkhasiske nyhedsbureau „Anna News“ var åbenbart til stede som de eneste med et kamerahold på gerningsstedet og kom til et helt andet facit end de vestlige massemedier: „Under vores rejse til Houla i provinsen Homs har vi optaget og dokumenteret knap et dusin øjenvidneberetninger fra angrebet på byen Houla den 25.05. Angrebet blev startet af en enhed bevæbnede krigere fra Ar Rastan og der deltog over 700 i det. De bragte byen i deres kontrol og begyndte med en udrensningsaktion rettet mod regeringsloyale familier, inklusive gamle mennesker, kvinder og børn …“

Øjenvidnets meget detaljerede udsagn, som oven i købet kunne identificere nogle af gerningsmændene ved navn, blev fuldstændigt ignoreret af de vestlige massemedier. Sunnitiske terrorister som gerningsmænd? De kunne da umuligt være andet end en propagandaløgn fra Assad-regimet og dets støtter i Rusland og Kina …

Først den 8. juni fandt endelig sandheden frem til et, trods alt, større vestligt medie, nemlig Frankfurter Allgemeine Zeitung, selvom det skete i forbindelse med meldingen om ”endnu” en anden massakre foretaget af de regeringstro militser. Her er meldingens ordrette ordlyd, som strider imod alt, hvad regeringen og massemedierne i dette land hidtil prøvede at suggerere om nedslagtningen i Houla:

„Syriske oppositionelle, som kommer fra området, kunne på baggrund af troværdige vidneudsagn rekonstruere gerningens sandsynlige forløb i Houla. Deres resultat strider imod rebellernes påstande om at den regeringstro shabiha-milits havde ansvaret for gerningen. De skulle ifølge påstandene have handlet under beskyttelse af den syriske hær. Da oppositionelle, som har afvist at skride til voldelige midler, i den seneste tid er blevet myrdet eller truet, ønsker de pågældende oppositionelle ikke at stå frem med navn.

Massakren i Houla startede efter fredagsbønnen. Kampene satte ind da sunnitiske rebeller angreb de tre vejkontroller fra den syriske hær rundt om Houla. Kontrolpunkterne har til opgave at beskytte de alavitiske landsbyer mod angreb fra det overvejende sunnitiske Houla.

En af de angrebne vejkontroller tilkaldte hjælp fra den syriske hær, som havde en kaserne 1.500 meter væk og som omgående sendte forstærkning. Ved kampene omkring Houla, som skal have varet 90 min., blev det dræbt dusinvis af både soldater og rebeller. Under kampene var de tre landsbyer ved Houla afskåret fra omverdenen.

Ifølge øjenvidnernes beretninger fandt massakren sted i dette tidsrum. Der blev næsten udelukkende dræbt familier hørende til den alavitiske og shiitiske minoritet i Houla, hvis’ befolkning ellers består af sunnitter for 90 % vedkommende. Således blev der slagtet flere medlemmer af en familie, som i de forgangne år er konverteret fra sunni til shia islam. Desuden blev der dræbt medlemmer af den alavitiske familie Shomaliya og familien til en et sunnitisk parlamentsmedlem, fordi han blev betragtet som kollaboratør. Umiddelbart efter massakren havde gerningsmændene filmet deres ofre, som de således påstod var sunnitiske ofre for en regeringsmassakre, og derefter spredt videoerne på nettet.“(!)

Men hvordan reagerer den vestlige presse på baggrund af denne nu bekræftede uhyrlighed om at flere vestlige lande udviste ambassadører fra en regering, der ikke havde det fjerneste at gøre med nedslagtningen ene og alene på grund af propaganda fra disse selvsamme medier? Indrømmer de deres ”fejltagelse” og giver en undskyldning til deres læsere, og inviterer de nævnte lande de udviste syriske diplomater tilbage igen? På ingen måde. Snarere tværtimod. Løgnehistorierne i de vestlige medier fortsætter ufortrødent, som om intet var hændt, som kunne bringe de pågældende journalister til blot en smule eftertænksomhed: For i dag er vi i en situation, hvor en vestlig journalist kan skrive hvad vedkommende har lyst til af infame løgnehistorier, opdigtede fantasier og vrøvlagtige spekulationer, postulater og frækheder. Alt sammen uden at blive stillet til regnskab for det bagefter. Og uden nogensinde at blive afkrævet en forklaring, for slet ikke at tale om en undskyldning overfor de ramte personer, regeringer og lande.

For en vestlig journalist er nemlig hævet over enhver form for selvkontrol, tilbageholdenhed og kritisk eftertænksomhed, som ellers netop har været kendetegnende for pressestanden før i tiden. I dag er der ingen repressalier forbundet med at udbrede løgnehistorier i medierne. Journalisterne kan skrive hvad de har lyst til uden nogensinde at måtte frygte nogen form for konsekvenser af deres handlinger. For hvis man bliver en fjende af medierne, kunne det jo ende med at man selv kom under samme ”behandling” af dem, og det vil vel ingen risikere, vel? Uha nej. Og så er det jo nærmest kun til pynt med vores pressenævn og vores neutrale og objektive presse.

Dog sker det åbenbart en gang imellem, at der alligevel, trods fravær af repressalier mod vestlige journalister for deres manipulationer, er en lille smule ”straf” til dem, om end fra en uventet kant; nemlig fra deres egne ”venner”, som de har kastet deres kærlighed på: De sunnitiske militser (eller: ”oprørere”, som de jo kaldes i vestlig presse) bruger åbenbart engang i mellem tåbelige vestlige bladsmørere som kanonen-futter overfor de syriske regeringstropper, i fuld forvisning om at døde vestlige journalister, myrdet af Assads ”krigsforbrydere” vil tjene deres egen sag. Jamen dog! Altid lidt grinagtigt når boomerangen kastet mod andre rammer én selv i nakken. De pågældende journalister må vel have en ekstra indsprøjtning indoktrinering, så at de ikke skulle risikere at komme i tvivl om hvem der er ”de gode” og ”de onde” i konflikten. Sådan noget må der jo åbenbart ikke være tvivl om længere i den vestlige udenrigspolitik. Hvad angår journalisternes traumatiske møde med virkeligheden er det selvfølgelig ikke pænt at være skadefro over dem. Men når der nu ikke er andre muligheder tilbage …

Dette indlæg blev udgivet i Hemmeligholdte skandaler, Politik, Politikere, Udenrigsnyheder og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Løgnen fra Houla: En politisk og mediemæssig skandale af højeste grad

  1. Pingback: Channel 4 korrespondent Alex Thomson: Syriske rebeller forsøgte at få mig dræbt » Balder Blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.