Bliver Rusland Israels nye forbundsfælle?

Under Vladimir Putins besøg i Mellemøsten forrige uge mødtes han med Shimon Peres i Israel. Dette møde Var i forvejen på papiret udset til at blive sprængfarligt, idet Irans ekspertise indenfor kernefysik og opbygning af atomanlæg først og fremmest sker med russisk hjælp. Og Israel beskylder jo netop Iran for at ville fremstille atomvåben, som præsident Ahmadinejad herefter skulle bruge mod Israel. Hvilket der dog ikke er noget, der tyder på er tilfældet, idet FN’s observatører hidtil ikke har fundet anledning til mistanke om atomteknologiens militære formål, men udelukkende civile under deres besøg i landet. Israel har uofficielt ca. 200 atomsprænghoveder, men har til dato ikke haft besøg af nogen kontrollanter.

Mødet endte dog aldrig i nogen konfrontation på grund af dette ”ømtålelige” tema. Tværtimod endte Putin sit møde med Peres med en erklæringen om, at fred og stabilitet i Mellemøsten var i Ruslands nationale interesse. Rusland opfordrede til genoptagelse af de arabisk-israelske forhandlinger i Mellemøstkonflikten. Desuden inviterede Putin Peres til et besøg i Moskva, efter at han havde overværet åbningen af et monument i den israelske by Netanja til ære for den røde hær. Peres blev til gengæld inviteret med til åbningen af et nyt russisk museum for ”tolerance” i Moskva med en stor sektion omhandlende holocaust. Putin skal desuden under besøget mødes med den palæstinensiske leder Abbas og Jordans kong Abdullah.

http://en.rian.ru/russia/20120625/174239196.html

Efter desuden i Israel at have mødtes med premierminister Benjamin Netanjahu, forkyndte Putin, at Rusland og Israel vil indlede et samarbejde indenfor områder som energi, landbrug, rumforskning og medicinalfremstilling. Dette udmøntede sig i en række konkrete aftaler mellem de to lande. Bl.a. ville Rusland kunne åbne en afdeling af det russiske rumforskningsagentur i Israel så tidligt som år 2013. I forvejen har Israel og Rusland indledt et tæt samarbejde om bygning af droner. Således har Rusland allerede købt 2 israelske droner og planlægger at købe mellem 48 og 72 mere. Dronerne er både overvågningsdroner og militære angrebsdroner.

Hvorfor nærmer Rusland og Israel sig nu hinanden og hvad vil det medføre geopolitisk? Traditionelt havde Sovjetunionen en høj anseelse blandt de arabiske lande i Mellemøsten, fordi Sovjetunionen galdt som en modvægt til ”Vesten” og USA’s olieinteresser i området, som disse ikke veg tilbage for at gennemsætte med militær magt. Rusland har hidtil videreført den sovjetiske linje i Mellemøsten. Men da Rusland også indtog denne rolle i Syrien-konflikten, viste det sig, at de fleste andre mellemøstlige lande stod på USA’s side under ledelse af Saudi Arabien.

Saudi Arabien og ørkenstaterne vil udnytte det såkaldte ”arabiske forår” til at styrte de hidtidige styreformer, som måske nok var diktatoriske, men dog til gengæld i det mindste sekulære og kun moderat religiøse. I stedet vil saudierne have indsat islamistiske ledere overalt i Mellemøsten under et direkte afhængighedsforhold af Saudi Arabien, således at et slags ”Osmannerrige version 2.0” opstår lige fra Marokko til Bagdad under åndeligt og finansielt førerskab af Saudi Arabien. Og saudierne er jo som bekendt amerikanernes sammensvorne grundet olieforbindelserne, så dette scenarie ville USA nok ikke være voldsomt afvisende overfor. Indtil videre går planen efter bogen med islamistiske sejre i de første ”demokratiske” valg i Tunesien, Ægypten og nu efter alt at dømme også Libyen. Dette bekymrer også Israel, for Ægyptens tidligere leder Mubarak var, endskønt han var diktator og from muslim, stadig en garant for at den 30 år gamle fredsaftale med Israel blev overholdt. Denne garanti mister Israel måske nu med den nye fundamentalistiske ”folkevalgte” islamist-regering.

Og en fremkomst af en masse nye fanatiske islamistiske stater overalt i Mellemøsten (herunder også Syrien, nu hvor Assad sikkert styrtes af ”oprørerne” med amerikanernes hjælp) er sikkert hverken i Ruslands eller Israels interesse. For disse nye islamiske fundamentaliststater vil være ekstremistiske sunni-islamister, styret af Saudi Arabien og dens ekstreme wahhabisme. Syrien og Iran er jo som bekendt alevitter og shia-muslimer og har haft gode samarbejder med Rusland. Israel ville desuden heller ikke bryde sig om at blive omringet af en masse fundamentalistiske sunni-muslimske regimer som følge af ”foråret”. Heraf sporer man måske nøglen til de russisk-israelske tilnærmelser? Tyrkiet har jo i forvejen brudt med deres ellers tætte forhold til Israel under anførsel af præsident Erdogan og hans religiøs-konservative parti.

English: THE KREMLIN, MOSCOW. President Putin ...

THE KREMLIN, MOSCOW. President Putin met with Israeli Foreign Minister Shimon Peres.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Politik, Politikere, Udenrigsnyheder og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til Bliver Rusland Israels nye forbundsfælle?

 1. Tommy Rasmussen siger:

  “idet FN’s observatører hidtil ikke har fundet anledning til mistanke om atomteknologiens militære formål”
  .
  Måske derfor:
  .
  ATOMBOMBER FINDES IKKE!
  http://www.gandhi-auftrag.de/Atombomben_gibt_es_nicht!.pdf
  .
  “Normale” eksplosioner ligner “atombomber”, hvis de bare er store nok:
  https://archive.org/details/OpenSourceBigExplosion

 2. Tommy Rasmussen siger:

  Det er mærkeligt. Når jeg prøver dette link her fra Hammersmeden side, som jeg lige har givet som kommentar, virker det ikke???: The item you have requested had an error: Item cannot be found. which prevents us from displaying this page.
  https://archive.org/details/OpenSourceBigExplosion
  .
  Hos mig selv i Tyskland virker det:
  I big fireball explodes
  This movie is part of the collection: Ourmedia
  Producer: Open Source
  Keywords: fire; explosion
  Creative Commons license: GPL 2.0

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.