Retsafgørelse: Læger må gerne tage imod bestikkelse af medicinalindustrien

Den tyske højesteret i Karlsruhe har afsagt endelig afgørelse i spørgsmålet om hvorvidt læger gør sig skyldige i en strafbar handling ved at tage imod penge og gaver fra medicinalindustrien, hvis’ medicin de jo som bekendt udskriver på recept til patienterne.

Således er der (ifølge højesteretten) ikke tale om bestikkelse, når læger tager imod gratis gaver i form af ferier, luksusgoder og penge fra de virksomheder, der producerer den medicin, som lægerne forordner til brug for patienterne. Begrundelsen fra rettens side var, at en praktiserende læge hverken gælder som ansat eller funktionsudøver for den lovpligtige sygesikring, og derfor ikke ville kunne dømmes for bestikkelse.

Med dommen vurderede retten med andre ord ikke, at læger kunne kategoriseres som embedsmænd i funktion, men udelukkende som opgaveløser uddelegeret af sygesikringen. Ganske vist var læger en del af socialforsorgen, mente retten, men sygesikringen bestemmer ikke over lægerne. Snarere har de to et ligeværdigt forhold til hinanden, ifølge retskendelsen.

Til grund for retssagen lå en sag, hvor en ansat hos et medicinalfirma havde uddelt præmier til læger for at have udskrevet det pågældende firmas medicin til patienterne. Gaverne havde en samlet værdi på 18.000 Euro. Fremover vil læger altså fuldt lovligt kunne modtage ”gaver” af medicinalfirmaerne for kun at bruge disse firmaers medicin, når de udskriver recepter til patienterne, selvom der måtte findes billigere og bedre alternativer på markedet. Dette er ikke alene konkurrenceforvridende, det skader også samfundet som helhed, idet patienterne jo oftest får tilskud til deres medicin via diverse ordninger. Og disse tilskud betaler vi alle sammen via skatten. Dermed er der skabt en lige vej fra borgernes lommer ned i medicinalfirmaernes kasser. Uden at deres produkter bliver bedre af dén grund.

Da ansættelsesforholdene for læger i Danmark ligner de tyske (idet praktiserende læger er en slags private firmaer lønnet af sygesikringen), er der intet der tyder på, at dommen ville have fået et andet udfald, hvis den var blevet afsagt i Danmark i stedet.

Dermed består der fortsat en dyster gråzone for lægernes forbindelse til medicinalindustrien. Læger får, via gaverne, et incitament til kun at bruge et bestemt firmas medicin i stedet for at vælge den bedste og mest virksomme medicin til patienterne. Desuden er den valgte medicin nok langtfra også den billigste.

Et godt klassisk eksempel på lægernes modtagelse af bestikkelse fra medicinalindustrien er vaccinen mod HPV-virussen, som måske kan give livmoderhalskræft. Her blev de læger, som anbefalede en generel vaccine af alle piger under den pubertære alder, grundigt bestukket af de selvsamme firmaer, som fremstiller vaccinerne. Og verdenssundhedsorganisationen WHO red med på bølgen ved at godtage lægernes ”anbefaling”, upåagtet at vaccinen ikke kunne siges fri for skadelige bivirkninger, i enkelte tilfælde måske endog føre til dødsfald. Bedre blev det ikke af, at nogle af de pågældende læger var officielle rådgivere for WHO.

http://www.handelsblatt.com/politik/deutschland/bundesgerichtshof-pharmakonzerne-duerfen-aerzte-beschenken/6788114.html

Dette indlæg blev udgivet i Sundhed, Udenrigsnyheder og tagget , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Retsafgørelse: Læger må gerne tage imod bestikkelse af medicinalindustrien

  1. Viking siger:

    God artikel.
    Endnu en kedelig udvikling.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s