Trods økonomisk krise: EU bevilger sig selv flere penge

EU-kommissionen er jo som regel hurtigt ude med hårde irettesættelser, når nogle af medlemslandene ikke overholder de økonomiske budgetkrav og har for store forbrug i forholdt til udgifter i statshusholdningen. Omkvædet fra kommissionens forman José Manuel Barroso overfor medlemslandene lyder således i disse krisetider: Spar på udgifterne! Men nu vil Barroso og EU-kommissionen selv øge deres egne udgifter med en udvidelse af EU’s budget til 138 mia. Euro, hvilket er en stigning på 6,8 %.

Jo, moral er jo som bekendt godt og dobbeltmoral er dobbelt så godt: Opfordre andre til at spare, samtidig med at man selv øger budgettet og bruger løs af andre menneskers penge. Og hvem er det så, der skal betale for at EU ”bevilger” sig selv flere penge? Ja – rigtigt gættet! Nu behøver vi da i hvert fald ikke længere undre os over hvad alle vores skattepenge går til (hvis nogen efterhånden skulle være i tvivl).

De 45.000 embedsmænd i EU ligger da bestemt også ret lunt hvad det økonomiske angår. Med en grundløn på mellem 2.600 Euro og over 18.000 Euro om måneden er det en hel del mere end de fleste af os kunne drømme om. Lønningerne til EU’s hærskare af papirnussere bliver automatisk forhøjet hvert år, uden at modtagerne derved har rørt en finger for at gøre sig fortjent til lønforhøjelserne. For nylig var der da også et skænderi mellem kommissionen og medlemslandene pga. EU-jakkesættenes lønfest, hvilket medførte, at kommissionen fremover ikke vil lade medlemslandene have medindflydelse på lønfastsættelserne. Ser man det; hvis man vover at løfte stemmen mod udbytningen, får man lukket munden. Sådan ser et ægte demokrati ud.

Og havde det dog blot været lønningerne! Men næh nej: Via tillægsydelser, frynsegoder og skattefrie rabatordninger kommer EU-embedsmændenes faktiske indtjening betydeligt højere op. Artiklen opstiller et konkret eksempel på EU-politikernes fråseri: Sidder en embedsmand, som er gift og har to børn, således i den tyske forbundsdag i Berlin, kan han regne med et familietillæg på mellem 220 og 335 Euro om måneden. Bliver han forflyttet til München, får han ikke noget ekstra tillæg eller kørselsfradrag af dén grund. Helt anderledes, hvis han i stedet forflyttes Bryssel som EU-embedsmand. Så ville de månedlige tillægsydelser tælle bl.a.

 • et udlandstillæg på 16 %. Højtlønnede får på denne vis op til 3.000 € ekstra om måneden skattefrit.
 • et skattefrit husholdningstillæg på mindst 201 €/md.
 • et skattefrit børnetillæg på ca. 660 €.
 • tillæg til skole- og uddannelsesgebyr til børnene på op til 440 €. Ligger uddannelsesstedet langt væk kan det blive op til 880 €. Selvfølgelig skattefrit.

Men også udover løn-ydelserne viser man sig gavmild i Bryssel:

 • En årlig hjemrejse får man betalt. Og på første klasse i tog eller fly. Og det er uanset om man faktisk foretager rejsen eller ej.
 • Udover selve ferien får man ekstra fri til at foretage hjemrejsen. Dette vil fremover ”kun” blive 3 dages fri modsat de 6 dage før. 3 dage! Til en flyrejse der varer et par timer.
 • Desuden skorter det ikke på ekstra fridage for EU-embedsmændene. Udover de almindelige helligdage, har EU-organerne ekstra ”kontorlukkedage” eksempelvis mellem jul og nytår. Således indkasserer embedsmændene 18 ekstra fridage om året.
 • EU-embedsmænd har krav på 10 dages efteruddannelse om året. På disse dage skal de (selvfølgelig) have fri. Dog er der ingen rigtig kontrol med hvad embedsmændene bruger disse uddannelsesdage på.
 • I fremtiden skal EU-embedsmændene først kunne gå på efterløn med 58 i stedet for 55 nu. Pensionsalderen hæves fra 63 til 65 år. Dog vil dette først ske i år 2036(!!) EU’s udgifter til embedsmandspension vil gradvist fordobles fra 1,2 mia. € årligt til 2,4 € årligt i år 2045.
 • EU bruger i år 169 mio. Euro på 14 såkaldte europæiske skoler, hvor embedsmændenes børn kan gå gratis. For udeboende elever kræves der 13.000 Euro ekstra årligt.

1,2 milliarder Euro i år alene til pension!! Dvs. penge til folk som ikke engang arbejder længere. Ikke fordi de ikke-pensionerede EU-politikere i forvejen laver for meget. Og hvad de laver er jo faktisk til tider direkte skadeligt for Europa. Men alle disse udgifter løber jo op alt sammen. EU-kommissionens administrationsbudget er således anslået til 3,3 mia. Euro alene i år. Og dette er uden alle de ovennævnte ekstraudgifter såsom pension osv. Den EU-kritiske tænketank Open Europe har således estimeret at det faktiske beløb er 5,8 mia. Euro. Og dette er vel at mærke KUN for EU-kommissionen. Hertil kommer udgifterne til alle de andre EU-organer!

Euro

EU-kommissionen mener ikke at der er tale om spild af penge. Den mener således at den har fremsat et afbalanceret budget. Dog lader det til, at selv EU har en slags realitetssans, for frem til 2017 skal der spares 5 % personale væk. Om dette mon går ud over nogle af de mest løntunge? Desuden vil kommissionen spare 800 mio. Euro i administrationsudgifterne frem til 2020. Men dog må lønnedgangen heller ikke blive for stor, betoner man i Bryssel. Således udtaler kommissionens talsmand Carsten Lietz: ”Naturligvis lever vi i økonomisk svære tider, og reagerer på det, men samtidig må vi også sørge for, at EU-institutionerne bliver ved med at være interessante som arbejdsgivere.”

Interessant? Ja, den var god! Det interessante her er vel mest, at EU har en uovertruffen evne til at klatte andre menneskers hårdt tjente penge væk hurtigere end andre kan skulle dem ud i lokummet. Og klatte dem væk på sig selv, naturligvis. Det er jo næsten underforstået. Indenfor socialismen, såsom EU-systemet, er eliten jo som regel lidt mere lige end de andre. Det manglede jo også bare; det skal jo være nogen til at undervise andre i lighed. Og i at spare på udgifterne!

Euro

Euro (Photo credit: aranjuez1404)

Dette indlæg blev udgivet i Økonomi, Politik, Politikere, Udenrigsnyheder og tagget , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Trods økonomisk krise: EU bevilger sig selv flere penge

 1. Viking siger:

  God artikel, og tak for informationen.
  Det er grotesk og endnu en grund til at melde Danmark ud.

 2. Hr. Jensen siger:

  Jeg gider ikke de semi-polkorrekte urias eller hodja mere. Nu (slap bare af, PET) er man ved at være radikaliseret…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.