Spionerer den tyske efterretningstjeneste for rebellerne i Syrien?

Efter at det allerede er fremkommet, hvordan USA samt Storbritannien, Tyrkiet og Frankrig (foruden selvfølgelig Saudi Arabien og Qatar) deltager aktivt på terroristernes side i Syrien-konflikten, viser det sig nu, at åbenbart også Tyskland er røget i Syrien-fælden. Eller i hvert fald landets efterretningstjeneste Bundesnachrichtendienst (BND). Ifølge avisen Bild am Sonntag viser det sig nemlig, at efterretningstjenesten benytter et skib fra den tyske flåde til at spionere mod den syriske regeringshærs troppebevægelser fra skibets position i Middelhavet ved Syriens kyst og op til 600 km ind i landet. Oplysningerne videregiver de til de amerikanske og britiske efterretningstjenester, som så igen videregiver dem til rebellerne.

Desuden har BND angiveligt agenter udstationeret ved NATOs støttepunkt ved den tyrkiske by Adana. Herfra aflytter spionerne telefonsamtaler og radiosignaler fra Syrien. Desuden bliver der opretholdt kontakt til kilder (læs:stikkere) i al-Assads umiddelbare omgangskreds, som tilsyneladende også forsyner agenterne med oplysninger. Som en amerikansk hemmelig agent skal have udtrykt det: ”Ingen vestlige efterretningstjeneste har så gode kilder i Syrien som BND”.

Indenfor BND og dele af den tyske regering bliver BND’s spionagearbejde og rolle i samarbejdet med de andre efterretningstjeneste set på som en stor udmærkelse. En agent fra BND udtaler ifølge avisen: ”Vi kan være stolte af hvilket vigtigt bidrag vi yder til Assad-regimets fald.”

Nyheden udløste en del furore i forbundsdagen. Medlem af forbundsdagen Hans-Christian Ströbele fra de grønne udtalte, at BND skal indsamle informationer for den tyske forbundsdag og ikke gribe ind i en borgerkrig. Desuden pointerede han, at det var forbundsdagen, der havde at beslutte hvad den tyske hær skulle sættes til og hvor den skulle gøre det [underforstået: og ikke BND].

 Også Bernd Riexinger fra Die Linke tog skarpt afstand fra et sådan misbrug af den tyske hær fra BND’s side: ”Vi forlanger at få en forklaring, og det omgående. Alle tyskere må straks trækkes ud af konfliktzonen.” Han tog til efterretning, at den tyske marine åbenbart sammen med efterretningstjenesten griber ind i en væbnet konflikt på fremmed territorium, og det uden forbundsdagens godkendelse. Riexinger ordret: ”Tyskland må ikke lade sig trække med ind i en krig af et par brushoveder.”

Det tyske forsvarsministerium bekræftede søndag, at et tysk marineskib befinder sig i det østlige Middelhav. Det skal det have gjort i årevis, længe inden Syrien-konflikten. Hvad skibet præcis havde til formål at udrette i regionen ville forsvarsministeriet ikke udtale sig om, men oplyste, at skibet ikke havde til opgave at spionere for nogen.

Det tyske flådefartøj Alster i Middelhavet. Kilde: dapd/Marine

Også forbundsdagsmedlem Fritz-Rudolf Körper vurderer situationen tilsvarende. Marinefartøjet befinder sig i området på et mandat fra forbundsdagen, forklarer han, grundet på Unifil (UNOs rekognosceringsmission i Libanon). Fartøjet skal have opholdt sig gennem længere tid i Middelhavet og samler oplysninger, udtaler politikeren, som også er medlem af forbundsdagens kontroludvalg PKG. Körper betonede, at de indsamlede oplysninger ikke bliver videregivet til rebellerne i Syrien og anbefaler et ekstraordinært møde for PKG for at få besvaret de åbne spørgsmål.

Dette indlæg blev udgivet i Politik, Politikere, Udenrigsnyheder og tagget , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.