Netanyahu planlagde angreb på Iran i 2010

Israel og Iran undgik åbenbart med en hårsbredde at komme i krig mod hinanden i 2010. Ifølge Tv-oplysninger havde Israels regeringschef Netanyahu allerede forberedt et angreb på Iran. Men angrebet udeblev.

Israels regeringschef Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak gav i 2010, ifølge en israelske Tv-station, hæren ordre til at forberede et angreb på iranske atomanlæg. Som den private Tv-kanal „2“ berettede søndag, blev planerne dog til sidst trukket tilbage. Ordren til udførelsen af angrebet blev aldrig givet, da den daværende generalstabschef Gabi Ashkenasi og chefen for efterretningstjenesten Mossad, Meir Dagan, havde stillet sig imod det.

English: Benjamin Netanyahu

Netanyahu og Barak havde ved et møde med de syv vigtigste ministre under tilstedeværelse af Ashkenasi og Dagan forordnet, at forberedelsesniveauet skulle hæves til „P plus“, berettede Tv-stationen. „P plus“ betyder, at hæren skal være klar til øjeblikkelig indsats. Dagan skal have gjort indvendinger og henvist til at en sådan beslutning kun kunne træffes af sikkerhedskabinettet, som 15 ministre er medlem af. Ashkenasi indvendte efter det, at en sådan handling ville kunne bringe „nye kort på bordet“.

Ashkenasi: Krig en strategisk fejl

Barak sagde til Tv-stationen, at den daværende generalstabschef havde svaret Netanyahu, at den israelske hær ikke rådede over de nødvendige midler til et sådant angreb. Ordren ville ifølge hans fremstilling „ikke nødvendigvis have betydet krig “.

Avisen „Haaretz“ berettede derimod i deres online-udgave, at Ashkenasi – efter at være fratrådt sit embede – havde forklaret, at hæren godt nok havde været i stand til at gennemføre et angreb på de iranske atomanlæg, men at han dog var overbevist om at dette ville være en „strategisk fejltagelse“. Dagan havde efter afslutningen på sin embedsperiode betegnet et sådant angreb som „dumt“.

200 atomsprænghoveder i Israel

Israel og vestlige stater mistænker Iran for hemmeligt at arbejde på fremstillingen af atomvåben. Israel ser derved sin eksistens i fare. Iran benægter anklagerne. Eksperter vurderer, at Israel besidder mindst 200 atomare sprænghoveder. Den israelske ledelse har dog hidtil ikke indrømmet at råde over atomvåben.

Kilde: jr/AFP

Dette indlæg blev udgivet i Hemmeligholdte skandaler, Politik, Politikere, Udenrigsnyheder og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Netanyahu planlagde angreb på Iran i 2010

  1. Viking siger:

    “Eksperter vurderer, at Israel besidder mindst 200 atomare sprænghoveder.”

    Hykleri og dobbeltmoral, er et arabisk “varemærke”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.