FN vil afskaffe det frie internet

FN-myndigheden ITU vil finde nye regler for internettet på en konference i Dubai (Forenede Arabiske Emirater), som afholdes fra 03. til 14. december. De nye regler kan medføre en skærpelse af friheden på internettet og internettjenester såsom Skype. De nationale regeringer støtter forslagene, der kun møder spredt modstand.

Når den Internationale Telekommunikationsunion (ITU) i morgen mandag starter deres World Conference on International Telecommunications (WCIT) i Dubai, begynder fortalerne for det frie internet at få bange anelser. På den planlagte konference kan der vedtages retningslinjer for internetspærringer og andre begrænsninger. For ITU vil forny deres 25 år gamle regler og opnå, at de bliver implementeret i alle 193 medlemslande. Da internettet er den største ændring i den verdensomspændende kommunikation siden da, skal der tages højde for dette i de nye regler. Hidtil er alt vedrørende WCIT 2012 dog blevet gennemført under udelukkelse af offentligheden, altså for lukkede døre. For blandt de toneangivende medlemslande er lande såsom Kina, Indien og Iran, som alle udøver en streng kontrol over internettet. Men også vestlige regeringer er varm på nye tiltag mod en tiltagende internetcensur. Herunder Barack Obama, hvis’ administration har advaret amerikanerne om ikke at kritisere den globale institution bag.

Standarder for overvågning?

Allerede sidste uge gik bølgerne højt i internetverdenen, da det blev kendt, at ITU havde vedtaget en standard for Deep Packet Inspection (DPI). Herunder forstås en aflytningsmetode, som analyserer enhver form for datatrafik. E-mails, Twitter-beskeder eller på anden vis transmitterede personlige oplysninger kan undersøges via denne proces. Det har skubbet yderligere til bekymringerne over om ITU i de næste dage har tænkt sig at beslutte internationalt gyldige mekanismer, som kunne forbyde eller indskrænke brugen af anonymiserings- eller krypteringstjenester. Disse bliver nemlig overvejende brugt af aktivister i lande, i hvilke den frie mening ikke betragtes med velvilje. Disse anelser bliver bekræftet af lækkede forslag, som er blevet samlet og offentliggjort på hjemmesiden WCITleaks.org. I dem kræves der ofte „forholdsregler til identificering“. Desuden kunne visse af dem, hvis de bliver omsat, af nogle lande tolkes som en billigelse af retningslinjer hen imod censur.

computer-håndjern

Flere prominente repræsentanter for politik og erhverv har ytret sig kritisk overfor konferencen i Dubai, selvom den generelt nyder regeringernes accept i og med at den fungerer indenfor FN. Blandt dem Vinton Cerf, som regnes som en af ”internettets fædre” grundet sit arbejde med den til grund for internettet liggende TCP/IP-protokol, og som i en artikel på CNN advarer mod resultaterne af konferencen. ITU skulle således ifølge ham være det „forkerte sted til fælde afgørelser om internettets fremtid“. Ud over de frygtede repressalier mod regeringskritikere ser Cerf også nye finansielle forhindringer for nystartede virksomheder, for ITU kunne indføre nye gebyrer.

Simon Breheny, direktør for den uafhængige tænketank The Legal Rights Project i Australien, sagde til News Ltd at Australien kunne ende med en situation med en “laveste fællesnævner”, hvor det, som australierne kunne se på nettet kunne kontrolleres af de dominerende medlemmer i FN:

“If we sign it, it will mean we won’t have the freedoms we have no regarding commerce and sharing of ideas,” he said.

“That’s the greatest concern – rather than going beyond commerce, it comes into the field of sharing political and religious ideas.”

På grund af den ikke tilstedeværende transparens hos WCIT kan det endnu ikke vurderes hvad der vil komme ud i sidste ende af konferencen. Fortalerne for det frie internet håber på at lande, som ligeledes står inde for dette princip, vil tage teten. På baggrund af de lækkede forslag erkendes det imidlertid, at bestemte landes forestillinger er temmelig langt væk fra disse præmisser. Problemet er vel, at FN vil sætte sig på administreringen af internettet via den globale myndighed ITU, som oprindeligt startede som en international instans for radio og telegrafvæsenet med henblik på tildeling af radiofrekvenser til de enkelte lande osv. Det bliver jo netop problematisk, fordi alle medlemslandene forventes et efterleve og effektivisere hvad der bliver besluttet, selvom man blandt medlemslandene finder lande som Saudi Arabien, Kina, Rusland og USA, der har en noget anden opfattelse af og tradition for hvilke friheder den enkelte borger bør overlades på nettet uden statslig indgriben. De fleste europæiske regeringer derimod lader til at have fundet en sund balance, hvor der nøjes med at lovgives når det kommer til indhold såsom børneporno osv.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Hemmeligholdte skandaler, Politik, Politikere, Udenrigsnyheder og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til FN vil afskaffe det frie internet

  1. falkeøje siger:

    Alle kræfter synes at lægge op til en omfattende borgerkrig, eller Verdenskrig, der vil sætte den spanske borgerkrig i skyggen som den den hidtil grusomste.
    Lad os dog starte i Danmark med at opsige FN Konventionen!!!

    falkeøje

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.