Tjekkiets præsident Klaus forudsiger at EU lider samme skæbne som Romerriget

Den tjekkiske præsident Vaclav Klaus har på ny kritiseret EU’s indre forhold og draget sammenligninger med tidligere historiske epoker. I forordet til sin seneste bog “År ni – Taler, artikler, essays” stiller han den nuværende situation i EU op overfor Romerrigets situation inden det gik under.

“For nylig har jeg læst en fin analyse af Romerrigets afslutning og stødte herved på sætningen: ‘Romerne var forblændede af følelsen af deres egen overlegenhed.’ Jeg har fornemmelsen af at det samme gælder for nutidens europæere”,

skriver Klaus. Og fortsætter;

“Europa vil ikke længere arbejde særligt meget og beskytte sit eget Jeg. Europa har tænkt sig allerede at leve i en post-industriel, post-militærisk, post-produktiv æra, selvom noget sådant ikke er muligt “.

Også via paralleller til det habsburgske rige vil Klaus tydeliggøre EU’s undergangsscenarie. Han henviser til den amerikanske forfatter A.W. Mitchell, som “prognosticerer, at EU bliver til et nyt Habsburg-Europa med alle de problemer, som dette rige engang havde, og som vi også var en del af“.

Vaclav-Klaus-02

Vaclav Klaus

Europa er ifølge Klaus under EU rådet ud i “kæmpe problemer “. EU er en “institution, som Europa åbenbart ikke har gavn af“. “Europa havde brug for en anden integration. Frem for alt havde det brug for ydelse og effektivitet, ikke en paternalistisk stat, som demotiverer europæerne “, mener Klaus videre. Hændelserne i Europa og måske i hele den vestlige civilisation har ikke glædet ham særligt meget i det forløbne år.

Ved samme lejlighed drager den østrigske EU-parlamentariker Andreas Mölzer fra partiet FPÖ sammenligninger mellem EU og Kinas kommunistiske folkekongres. Europaparlament er ifølge ham noget nær det samme som dette kinesiske parlament. Det vil foregøgle europæerne at de har medbestemmelse, forklarede Mölzer i en udsendelse. Mölzer har desuden heller ikke høje tanker om EU-rådet og EU-kommissionen. Deres stilling sammenligner han med det kinesiske kommunistpartis uindskrænkede magt.

Kilde: APA

Dette indlæg blev udgivet i Kultur, Politik, Politikere, Udenrigsnyheder og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Tjekkiets præsident Klaus forudsiger at EU lider samme skæbne som Romerriget

  1. falkeøje siger:

    EU’s ledere er jo ikke engang folkevalgte.
    Hvem kan tage sådanne selvbestaltede tosser alvorligt?

    falkeøje

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.