Verdens største overvågningscenter indviet

I torsdags blev verdens største elektroniske center til overvågning af private borgere indviet i den amerikanske stat Utah. Nærmere betegnet arkivet Utah Data Mining Centre (UDC) underlagt den hemmelige efterretningstjeneste NSA (National Security Agency), som får til formål at indsamle og lagre væsentlige dele af kommunikationen fra de 314 indbyggere i USA. Jeg har før skrevet om centret, som kun er kommet offentlighedens kendskab takket være afhoppere (whistleblowers) såsom Willam Binney, der ikke længere ville være med til at snage i folks privatliv og overtræde den amerikanske forfatning og derfor gik til offentligheden med deres viden. Overvågningscentret var ellers oprindeligt planlagt til først at skulle tages i brug i september i år, men startdatoen er altså overraskende blevet fremrykket til allerede nu.

Centrets fulde og korrekte navn lyder Intelligence Community Comprehensive National Cybersecurity Initiative Data Center. Bag denne betegnelse gemmer der sig et datacenter til udspionering, overvågning og lagring af privat kommunikation af hidtil usete dimensioner.

På 90.000 kvadratmeter er det stærkt sikrede anlæg blevet opført, hvis’ kerne udgøres af to enorme haller, i hvilke datalagringsenheder skal gemme og analysere data. Centret råder over sine egne strømgeneratorer, kølesystemer og vandforsyning. Prisen er angiveligt blevet på »kun« 1,5 milliard dollar(!) efter først at have været skønnet til 2 mia. De 90.000 m2 lader dog kun til at udgøres af et egentligt analysecenter til umiddelbar opbevaring og behandling af nogle af dataene. For derudover skulle der stå yderligere 270.000 m2 til rådighed for centret til decideret opbevaring/lagring af data.

udc_01Spionagecentret UDC i Utah

Da offentligheden kun har fået sparsom indsigt i hvad det nøjagtige formål med datacentret i grunden skal være, er grobunden således lagt for overvejelser omkring dette ud fra centrets kapacitetsmæssige formåen. Således mener kritikere såsom Glenn Beck, at NSA med dette center har til hensigt at ville lagre samtlige e-mails, telefonsamtaler, bankoverførsler og øvrige elektronisk opfangede processer. Faktum er i hvert fald, at centrets lagerkapaciteter rækker til permanent at overvåge og lagre telekommunikationen fra millioner af borgere. Efter sigende skal centrets lagerkapacitet være på mindst 5 zettabyte. Dette svarer til lagerkapaciteten fra rundt regnet 300 milliarder iPhones. I forvejen er det allerede fremkommet, hvorledes myndighederne i USA hver dag opfanger 1,2 milliarder e-mails, telefonopkald og andre typer kommunikation, hvilket således forklarer denne store lagerkapacitet og gør USA til verdens største overvågningssamfund.

Og at det overhovedet skulle være muligt for et sådant center at opfange og lagre samtlige former for elektronisk kommunikation på denne vis, kan der nu ikke længere være tvivl om, efter at det for nylig er blevet kendt, at amerikanske myndigheder opfanger og gemmer indholdet af samtlige telefonsamtaler og e-mails i efterforskningsøjemed for senere at kunne aflytte/læse dem. Dette havde en tidligere FBI-medarbejder indrømmet direkte i et interview med CNN i forbindelse med undersøgelserne af attentatet ved Boston Marathon. Det viser sig, at amerikanske myndigheder i form af efterretningstjenesterne til enhver tid kan aflytte allerede foretagne telefonsamtaler, hvis de skulle have lyst, for samtlige telefonsamtaler i USA bliver nemlig opfanget og gemt til senere brug, »hvis det skulle blive nødvendigt«. I den konkrete sag handlede det om samtaler mellem den ene af attentatmændene og dennes kone i tiden op til angrebene:

On Wednesday night, Burnett interviewed Tim Clemente, a former FBI counterterrorism agent, about whether the FBI would be able to discover the contents of past telephone conversations between the two. He quite clearly insisted that they could:
BURNETT: Tim, is there any way, obviously, there is a voice mail they can try to get the phone companies to give that up at this point. It’s not a voice mail. It’s just a conversation. There’s no way they actually can find out what happened, right, unless she tells them?
CLEMENTE: “No, there is a way. We certainly have ways in national security investigations to find out exactly what was said in that conversation. It’s not necessarily something that the FBI is going to want to present in court, but it may help lead the investigation and/or lead to questioning of her. We certainly can find that out.
BURNETT: “So they can actually get that? People are saying, look, that is incredible.
CLEMENTE: “No, welcome to America. All of that stuff is being captured as we speak whether we know it or like it or not.”

Og hvor mange er klar over dette? At samtlige amerikanere bliver overvåget uden deres vidende og får deres telefonsamtaler optaget på bånd »til eventuel senere brug« (hvis de nu skulle vise sig at være terrorister)? Stort set ingen, med mindre gode afhoppere sprang fra og gik til offentligheden med myndighedernes overgreb mod almindelige borgere. For det rammer jo netop ikke dem som det (på papiret) var tiltænkt at skulle ramme; terroristerne. Det rammer derimod først og fremmest almindelige mennesker, lovlydige borgere, som ikke har gjort noget forkert og derfor får snaget i deres privatliv uden deres tilladelse og deres vidende selvom de ikke udgør nogen fare for »landets sikkerhed« overhovedet.

Og havde det så blot været USA de amerikanske myndigheder ville udspionere, men nej: Også Danmark bliver overvåget af de amerikanske efterretningsvæsner. Danskere får aflyttet og gemt deres telefonsamtaler og e-mails af hensyn til »terrorbekæmpelse«, selvom de aldrig har givet accept af dette. Interessesfæren for datacentret i Utah lader således ikke til at ville begrænse sig til USA’s grænser, men måske på sigt strække sig ud over hele kloden, selvom det først og fremmest er al elektronisk kommunikation i selve USA der skal opfanges.

That no human communications can be allowed to take place without the scrutinizing eye of the US government is indeed the animating principle of the US Surveillance State. Still, this revelation, made in passing on CNN, that every single telephone call made by and among Americans is recorded and stored is something which most people undoubtedly do not know, even if the small group of people who focus on surveillance issues believed it to be true (clearly, both Burnett and Costello were shocked to hear this).

 USA begynder at minde mere og mere om Sovjet og DDR i dets snagen og udspionering af lovlydige borgeres privatliv. Med den forskel at USA altså ikke længere fortrinsvis kun er interesseret i dets egne borgere.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Hemmeligholdte skandaler, Politik, Udenrigsnyheder, USA og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 svar til Verdens største overvågningscenter indviet

 1. mediakrig siger:

  Jeg tror ikke det er mulig å få folket til å bry seg om overvåkning, før kriminelle elementer også begynner med overvåkningsbasert kriminalitet. Først når folk må beskytte seg med kryptering og anonym surfing for å unngå kriminelle, vil det utvikles billig teknologi som gjør at også staten vil miste sin overvåkningsmulighet.

  • hammersmeden siger:

   Jeg tror “desværre” at du har ret i at alt for få folk interesserer sig for overvågning og er ligeglade med om de bliver overvåget eller ej. Sådanne mennesker er ideelle for magthaverne, fordi de finder sig i alt, så længe de blot får deres penge hver måned.

   Din forudsigelse med at staten vil miste sin overvågningsmulighed holder ikke. Staten er altid et skridt foran teknologisk. Rent faktisk har vi ikke nogen jordisk chance for at vide hvor langt fremme NSA er i øjeblikket eller hvad de laver lige nu, fordi det foregår skjult. NSA er den organisation i verden med flest matematikere og hackere ansat. Det fortæller alt om hvad det er for en størrelse. Centret i Utah blev kun kendt pga. modige afhoppere, ellers ville vi ikke engang ane at de lavede det.

   • mediakrig siger:

    Dagens datamaskiner er masseproduserte, så hva staten kan gjøre, er hva den kan gjøre med veldig mange masseproduserte maskiner og tilgang til ukryptert informasjon.

    Hvis det f.eks. blir farlig for befolkningen å surfe på nettet fordi de kan bli identifisert av kriminelle, vil det komme automatiske proxy-løsninger som gjør at du surfer anonymt. Industrispionasje og korrupte land er også to ting som gjør at etterspørselen etter anonymiseringsverktøy øker.

    En nettbasert anonym kryptert mobiltelefon hadde vært drømmen, men vi må nok vente litt på den. I hverfall så lenge som det tar de kriminelle i de korrupte landene til å lære seg å missbruke informasjonen.

    • hammersmeden siger:

     Og hvad hvis disse »korrupte lande« er eksempelvis USA? Som det fremgår ovenfor er det jo netop ikke Pakistan eller Ægypten, der udspionerer lovlydige amerikanske borgere, men derimod den amerikanske regerings efterretningsvæsen. Den fare, som kommer indefra, genkendes ofte ikke godt nok, fordi folk finder sig i alt for meget eller også slet ikke ved at de bliver overvåget.

     Dagens datamaskiner er masseproduserte, så hva staten kan gjøre, er hva den kan gjøre med veldig mange masseproduserte maskiner og tilgang til ukryptert informasjon.

     Ingen ved præcis hvad NSA råder over. De bruger med sikkerhed ikke »masseproducerede datamaskiner« såsom vores PC’ere og harddiske. Hvis der ikke allerede er udviklet en funktionel kvantecomputer, som kan brute-force kodedord i løbet af et sekund, så bliver NSA i hvert fald de første til at lægge beslag på den.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.