Tysk stiftelse: »Højrepopulister er en voksende trussel i EU«

Den tyske stiftelse Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS), som er nært knyttet til partiet CDU og dettes politiske spektrum, har offentliggjort en undersøgelse, ifølge hvilken de såkaldte »højrepopulistiske kræfter« efterhånden udgør en så stærkt voksende fare, at de etablerede partier må skride ind. Herved ser KAS de konservative partier blandt de »etablerede« partier som havende et særligt ansvar for at skride ind overfor den angiveligt tiltagende højrenationale trussel.

I undersøgelsen hedder det, at

“Efterhånden har de højrepopulistiske partier etableret sig som en relevant, politisk kraft næsten overalt i Europa og gør deres indflydelse gældende både i deres pågældende hjemlande, men også på europæisk plan.”

eu deathForfatterne til undersøgelsen advarer om, at højrepopulister efterhånden for det meste står for en blanding af anti-islamiske og anti-europæiske holdninger. Her er det værd at bemærke, at de pågældende forfattere med »anti-europæisk« med overvejende sandsynlighed mener »anti-EU«. Det forekommer mig, at man hos journaliststanden oftest blander disse to begreber sammen i et direkte forsøg på at sætte lighedstegn mellem dem, hvad enten det nu er bevidst eller ubevidst. Herved burde det dog være overkommeligt at holde dem adskilt, idet Europa er et kontinent, hvorimod EU er en politisk sammenslutning. Altså to ting, som umiddelbart har meget lidt med hinanden at gøre, hvorfor man sagtens kan være »anti-EU« uden samtidig også at være »anti-europæisk«.

Årsagen til undersøgelsen er angiveligt den voksende frygt tværs gennem Europa for at højre- og venstrepopulistiske partier kunne blive repræsenteret som en faktor ved europaparlamentsvalget i maj 2014. Observatører vurderer, at de har chance for at få 25 % af sæderne. Især i Tyskland er man bekymret fra »det etableredes« side for at partiet AfD (Alternative für Deutschland) skulle komme i EU-parlamentet, hvilket er helt igennem muligt, idet der her kun er en 3 % spærregrænse imod den 5 % spærregrænse ved det tyske forbundsdagsvalg (hvor AfD helt knapt ikke kom ind).

KAS-undersøgelsen forudsiger, at højrepopulisterne næppe vil være til at fortrænge fra det politiske spektrum i landene Schweiz, Østrig, Holland, Danmark og Finland. Og desuden også i de større EU-lande såsom Frankrig (Front Nationale) og det britiske UKIP, som oplevede betydelig succes – med fatale følger ifølge studiet:

“En af studiets yderligere erkendelser var, at euroskeptikernes krav ville brede sig til også de andre partier og påvirke disses standpunkter.”

 Eneste undtagelse var angiveligt Tyskland, hvor der manglede et tilsvarende »højrepopulistisk« parti, der kunne udgøre samme »trussel« for EU. Grunden var angiveligt mangel på populære lederskikkelser samt Tysklands spærregrænse på 5 %.

Som middel til bekæmpelse af de højreorienterede strømninger anbefalede forskerne fra KAS en hel stribe af forholdsregler: Således advarer forfatterne om at »tie de højrenationale ihjel«, navnlig da disse var ved at få etableret tvær-nationale samarbejder. I stedet bør (ifølge studiet)

“de tomme, politiske floskler fra de højre- og nationalpopulistiske partier få fjernet magien via direkte, tematisk konfrontation”

Desuden er det ifølge undersøgelsen meget vigtigt, at tage folks bekymringer og sorger angående Europa mere alvorligt og analysere klarere, hvorfor vælgerne synes at være »modtagelige for populisternes paroler«. Hertil hører ifølge undersøgelsen kampen mod social afgrænsning, den strikte anvendelse af indvandringslovgivning og den konsekvente bekæmpelse af kriminalitet. Angiveligt mener KAS således, at det er fuldstændigt oplagt og underforstået, at de stigende nationale og anti-EU-holdninger i landene er irrationelle og bør bekæmpes. Hvilket man vel også kunne forvente af en »etableret« stiftelse.

Dette indlæg blev udgivet i Hemmeligholdte skandaler, Politik, Udenrigsnyheder, Uncategorized og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Tysk stiftelse: »Højrepopulister er en voksende trussel i EU«

  1. Asger B Nord siger:

    Citat fra artiklen: “… vigtigt, at tage folks bekymringer og sorger angående Europa mere alvorligt og analysere klarere, hvorfor vælgerne synes at være »modtagelige for populisternes paroler«. ”

    Ufatteligt at the establishment behøver analyser for at forstå hvad der dagligt skrives i hundrevis af læserbreve og på blogs. Det minder om rygeren som hver dag hoster mere, men nægter at det skulle have noget med hans rygning at gøre. Man kan argumentere indtil rygeren dør, uden at det hjælper. Skal han (måske) overleve, må cigaretterne fjernes med magt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.