Schweiz afholder folkeafstemning: For eller imod masseindvandring

Opdatering: Schweizerne har i dag 09.02.14 sagt ja til lovforslaget om at sætte restriktioner på indvandringen. Forslaget blev vedtaget ganske knapt med 50,3 % for og 49,7 % imod. Valgdeltagelsen var forholdsvis høj for et valg af denne type med 56 %.

Den 9. februar 2014 går schweizerne til folkeafstemning. Der skal stemmes ja eller nej til et lovforslag, som vil pålægge politikerne at begrænse indvandringen til landet via en ændring af forfatningen. Folkeafstemningen er blevet til på foranledning af det schweiziske parti SVP.

I Schweiz er der »direkte demokrati«, hvilket betyder at enhver kan fremtvinge en folkeafstemning om en forfatningsændring, hvis han kan fremskaffe mindst 100.000 underskrifter fra stemmeberettigede borgere. Dette mål blev i det pågældende tilfælde nået allerede oktober 2011 efter at indsamlingen var startet juli samme år. I alt blev der afleveret 136.195 gyldige underskrifter.

volksinitiativeStemmer schweizerne ja til dette folkeinitiativ (Volksinitiative „Gegen Masseneinwanderung“), betyder det, at den schweiziske grundlov ændres, således at der bliver pålagt en begrænsning på den årlige indvandring til landet. Indvandringen indbefatter også asylansøgere. Desuden kan krav om familiesammenføring, permanent ophold samt sociale ydelser for indvandrere begrænses. Det årlige tal, eller kvote, for antallet af gyldige indvandrere til landet skal udregnes årligt og under udregningen skal der tages højde for Schweiz’ samlede økonomiske interesser ved evt. indvandring, hvorved en forrang for schweizernes egne interesser skal veje tungest.

Da ikke-EU-landet Schweiz (siden 1999) er med i EU’s aftale om »fri bevægelighed« af varer og tjenesteydelser, ville et ja til initiativet således karambolere og være i modstrid med denne. Et ja vil således give Schweiz’ politikere frie tøjler til at genforhandle denne aftale med henblik på at det er landet Schweiz, der enerådende skal kunne bestemme over sin egen indvandring og ikke skal være underlagt aftaleindgåelser med andre lande. Evt. ville et ja til grundlovsændringen også karambolere med diverse FN- og menneskerettighedsaftaler, der ville pålægge landet at tage imod flygtninge. Schweiz har siden 2002 været medlem af FN.

Stort set alle fra det »etablerede« system har vist modstand mod folkeafstemningen og prøvet at bryskere schweizerne til at stemme nej. Medier, andre politiske partier fra især venstrefløjen og selveste det schweiziske nationalråd (Nationalrat, – Schweiz’ erstatning for en regeringschef) har afvist afstemningen. Medierne kører en hetz-kampagne for at forsøge at få schweizerne til at stemme nej og EU’s ambassadør i Schweiz, Richard Jones, truer med at aftalen med EU om »arbejdskraftens frie bevægelighed« ikke kan genforhandles eller modereres. Et ja ville således medføre et brud med EU, advarer han.

Hovedproblemstillingen i folkeafstemningen er dog ikke et »for eller imod« selve indvandring som sådan, men udelukkende, at Schweiz selv skal være herre over sin indvandringspolitik og styre hvem og hvor mange der må komme ind. SVP har tilsyneladende intet imod indvandrere, så længe det blot er økonomisk givtige indvandrere (~arbejdskraft), der ikke belaster socialsystemet (yderligere), hvilket fremgår eksplicit på SVP’s side om initiativet. Nogle af hovedargumenterne for at begrænse indvandringen går således også mest på »overfyldte gader, busser og byer« samt at huslejen presses i vejret pga. indvandrerne.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Politik, Udenrigsnyheder og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

6 svar til Schweiz afholder folkeafstemning: For eller imod masseindvandring

 1. Viking siger:

  Tak for informationen.
  Det bliver spændende, at se resultatet. Mon ikke den schweiziske befolkning bliver bombarderet med antinational propaganda op til valget!? Ligesom da vi skulle stemme til EU-valget (begge gange) i starten af 90erne.

  • hammersmeden siger:

   Det kan du trygt regne med at den gør! Allerede nu er hele det såkaldte »etablerede system« enige om at fordømme et schweizisk ønske om at kunne bestemme over sin egen indvandringspolitik og (dermed) over sit eget land.

 2. dan.c siger:

  Jeg føler efterhånden at jeg lever i Orwells “1984”.Er der ikke nogen der kan se hvor grotesk tilstanden er; patriotiske borgere,ønsker at stoppe tilvandring af folk til deres eget land.Og de bliver forfulgt at mennesker der der skal foregå at være landets elite.

  • Viking siger:

   Jeg har ikke læst bogen, men tror godt at jeg forstår din pointe.
   Det virker til at deres evne til at manipulere med os, er direkte proportional med den stigende adgang til information, materielle goder og økonomisk overskud.
   Folk vil i alminlighed gerne leve med skyklapper på og koncentrere sig om daglig dags familie og arbejdsting, samtidigt med de bliver fodret med de rigtige social og politiske korrekte holdninger.

 3. Poul siger:

  Vi har demokrati og I et demokrati er det flertallet, der bestemmer, og mindretallet retter ind. Desværre har flertallet ikke indsigt nok, når det gælder styring, strategi og taktik, og desværre er det flertallet, der udelukkende på stemmetal, vælger deres repræsentanter, og det bliver så de oratoriske begavelser, de med karisma, og de smukke, der kommer ind. Deres kompetancer er ?.
  Når flertallet følger med i medierne er det i: Vild med dans, X-factor, fodbold, håndbold, Tour de France , Matador etc. I hverdagslivet er det fint nok. I virkelige realistiske alvorssager kan flertallet desværre ikke råbes op. (mener jeg). Min kommentar til denne noget ‘gamle tråd’!

 4. hammersmeden siger:

  Resultatet af afstemningen i dag endte med et ja til begrænsning af indvandring!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.