Ægteskabet hos germanerne

Ægteskabsformen hos germanerne var klart monogamisk i modsætning til mange andre folkefærd som f.eks. inderne, perserne, trakerne og pæonierne, hvilket indtil nu bevidnes af alle de kilder, vi har til rådighed. Både arkæologiske og skriftlige; således nævner f.eks. Tacitus eksplicit (kap. 17), at germanerne nøjedes med én hustru og at undtagelser fra denne sædvane kun forekom i særtilfælde blandt eksempelvis fornemme:

Dog er ægteskaberne strenge hos dem; og der er ingen anden del af deres levesæt, man må finde mere priselig. Thi de er næsten de eneste barbarer, der lader sig nøje med een hustru hver, alene med undtagelse af ganske enkelte, som dog i det stykke ikke lader sig lede af sanselig lyst; men deres høje byrd volder, at der er temmelig mange, der søger at få døtre gift med dem.

Undtagelser fra den gældende normalitet omkring monogami fandt man således kun blandt folk af høj byrd, dvs. fornemme, høvdinge osv. Og de tog sig udelukkende mere end én hustru af andre grunde end sanselige, som Tacitus nævner, dvs. f.eks. politiske årsager. Således havde svebernes høvding Ariovist udover sin germanske hustru også ægtet en pannonisk kvinde. Dette andet ægteskab har uden tvivl været politisk motiveret, som et tegn på venskab mellem sverberne og pannonierne, og den pågældende pannonier havde uden tvivl været af høj byrd, sikkert en høvdingedatter.
Læs videre (Nordisk Kultur & Historie) —>

Dette indlæg blev udgivet i Kultur, Videnskab og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Ægteskabet hos germanerne

  1. Hilmar Sejr siger:

    Glimrende artikel.
    De jøde-kristne forsøger nemlig altid at monopolisere og tage æren for al moral og dyd.
    Sandheden er jo, at Germanerne, Hellenerne og Romerne (alle oprindeligt ikke-kristne folk) har bibragt verden moralfilosofi, ægteskabelige dyder, hygiejne, matematik, astronomi, teknologi, poesi, kunst, arkitektur og almindelig lov og ret århundreder, endda årtusinder, hvis vi medregner Sumererne og Ægypterne, før der overhovedet var noget der hed kristendom.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.