Uddrag fra Havamals visdom

I eddadigtet Havamal (den højes tale) genfinder vi meget af den visdom, der udgør grundlaget for vores kultur. Selvom kristendommen og andre kulturer har omformet vores tankesæt og tænkning gennem nu mere end 1000 år, har de ikke formået at rokke ved det fundamentale i den nordiske livsindstilling. Dette er i hvert fald min opfattelse. Udover kristendommen har også andre tankesæt sat deres negative præg på Norden siden vores aner var herrer i eget land med deres selvskabte kultur i fordums tid. Her tænker jeg især på multikulturalismen og globaliseringen med efterfølgende materialisme. Alligevel har en kerne af originalitet eller oprindelighed formået at stå sin stand i Norden på trods af gennemgående og systematisk indflydelse fra fremmede kræfter og tankegods.

Det, der endnu er tilbage af originalitet i det nordiske sindelag efter århundreders omprogrammering og indoktrinering, er (efter min mening) noget af det, som vi endnu kan finde i Eddaen. Først og fremmest en vis grad af umiddelbarhed; ikke at tage tingene for givet; ikke at tage sorgerne på forskud, men løser problemerne efterhånden som de opstår: En sund og positiv livsindstilling uden opgiven på forhånd, selvom udsigterne synes nok så svære. Dette lyder måske meget fjernt i vor tidsalder med depression som folkelidelse, aktiespekulation, pensionsopsparing, overdrevet medicinforbrug etc. Dog mener jeg alligevel, at man under overfladen i vores postmoderne, vestlige multikulturelle og psykisk nedbrudte velfærdssamfund kan genfinde en kerne af levn fra den sunde mentalitet, der kendetegnede danerne og nordboerne før i tiden. Det er denne rest, der gør, at vi alligevel i dag er i stand til at nikke genkendende til mange af visdomsordene fra Eddaen, selvom disse digte er over 1000 år gamle. For i Eddadigtene finder man den rene og uforfalskede, nordiske livsindstilling fra før den blev korrumperet.

Læs videre (-> Nordisk kultur & historie)

Dette indlæg blev udgivet i Kultur, Sundhed, Videnskab og tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

6 svar til Uddrag fra Havamals visdom

 1. Hasso C. siger:

  Ja, mon ikke! Kristendom passer til den nordiske mentalitet som knytnæve til næse. Det var en katastrofe af enormt omfang at voldtage Norden med den semitiske elendighed. Tankevækkende, hvad min svenske kæreste fortalte mig forleden. Når hun, som skolelærer, underviser og fortæller om gamle nordiske guder, så er der altid ro og elever elsker at lytte og snakke om det, modsat alle andre fag. Hun har selv undret sig, hvad der foregår.

  • hammersmeden siger:

   så er der altid ro og elever elsker at lytte og snakke om det, modsat alle andre fag.

   Det lyder dejligt! Det må være nogle gode elever, så 🙂
   Sverige er jo særligt hårdt ramt af semitiske indflydelser, hvad enten det nu er mentalt eller fysisk. Derfor er der især her behov for at blive gjort noget.

 2. Jannik siger:

  Hasso

  Hvis det primært er elever af nordisk oprindelse som hun underviser, er de nok rolige fordi de instiktivt ved at de modtager lærdom om deres forfædre. Det er visdom leveret i mytologisk form.

  • Hasso C. siger:

   Jaja, det var svenske børn hun talte om. Og ideen om, at nordiske myter kan nemmere finde genklang i nordiske sjæle slog hende selvfølgeligt med det samme. Man kan kalde det en simpel anekdotisk observation, men det kan være, det der er noget om sagen, jævnfør forskning af en Rupert Sheldrake (anbefales varmt!): http://www.youtube.com/watch?v=JnA8GUtXpXY

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.