Solhjulet

Solhjulet, undertiden også kaldet »Ildhjulet« er en germansk, rituel tradition, som hidrører tilbage fra førkristen tid. Enkelt forklaret består ritualet i at binde strå/halm om et hjul af enten træ eller andet materiale. Herefter stikkes hjulet i brand og rulles fra en bakketop ned over markerne og ender gerne i den nærmeste dal. De steder, hvor ritualet har holdt sig frem til i dag, benytter man ofte også hjul med skelet af metaltråd, hvor halmen er stoppet ind.

Betydningen af ritualet er at symbolisere solen. Hjulet hidrører således fra den gammelgermanske soldyrkelse, idet solen (ͻ: nærmere; lyset) er et centralt element i den germanske livsanskuelse. Solhjulsfesten blev derfor traditionelt afholdt ved forårstide for herved at signalisere de lysere tiders ankomst og solens genkomst fra vinteren med den deraf følgende nye frugtbarhed på markerne til følge. Undertiden blev solhjulsfesten dog også afholdt om vinteren ved vintersolhverv, for herved at markere de lysere tiders tilbagekomst (~lystes sejr over mørket), idet solen og lyset (= »solens ild«) nu vendte tilbage og tilbagetrængte den mørke tid.

Solhverv

Deutsch: Osterrad Lüdge

Der er ikke overleveret nogen stringent vejledning i hvordan ritualet udføres i praksis. I de versioner af traditionen, der afholdes om foråret, stoppes et mandshøjt træhjul oftest til med strå. Når det er blevet mørk efter dagens festligheder tændes hjulet, som holdes fast i begge sider af birkestammer, som føres af de unge mænd fra landsbyen eller omegnen. Herefter ruller det brændende hjul ned af bakken og hen over markerne i symbolisering af solens »løb« henover himlen, mens det strør sine gløder omkring sig. Gløderne symboliserer solens stråler (jf. ~»Livets Gnist«) som spredes ud på jorden og bringer varmen og frugtbarheden tilbage.

Udseendet af solhjulet er undertiden udformet som det germanske hjulkors (billedet ovenfor), hvor de to eger i hjulet er lagt over hinanden i et kryds. Ordet kors i hjulkorset er lidt misvisende, idet det kunne give associationer til kristendommen, og der er intet som helst kristent ved dette symbol, som kan spores helt tilbage til stenalderens Germanien via helleristninger. Antallet af eger (4) er ikke tilfældigt, idet der herved dannes en firedeling af hjulet, hvilket symboliserer både de fire årstider samt dagsrytmen i solens gang henover himmelbuen: Solopgangen er foråret, middagstiden er sommeren, skumringen er efteråret og natten er vinteren.

hjulkors bornholm

Et svar til Solhjulet

  1. Pingback: Solhjulet | Hammersmedens blog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.