Et snarligt økonomisk kollaps venter Kina

Det er ikke mere end et par uger siden at Kina stadigvæk af flere vestlige medier blev fremført som en mulig ”frelser i nøden” i den verserende Euro-krise i den forstand at Kina kunne yde økonomisk hjælp til flere kriseramte Euro-lande. Kineserne fik da også opkøbt et par af de værdiløse græske statsobligationer for nogle af deres dollarreserver (som de jo ellers ikke vidste hvad de skulle stille op med), men nu har tonen fået en anden lyd mht. Kinas rolle som redningsmand for det kuldsejlede Euro-projekt, efter at det er fremkommet hvorledes Kina selv under overfladen gemmer på et nært forestående økonomisk kollaps, som vil få den igangværende Euro-krise til at ligne det rene hyggeselskab.

Den gængse opfattelse af Kinas (hidtil) voksende økonomi som ”det evige boom” med først og fremmest masse-eksport af billigt elektronisk isenkram har ikke taget forudsætningerne i betragtning, samt at disse forudsætninger hviler på et skrøbeligt grundlag. Således er det velbegrundet at regne med en snarlig økonomisk nedsmeltning i riget i midten, grundet flere faktorer såsom

  • Væksten i industrien og økonomien som helhed beror for en stor dels vedkommende på massive pengetilførsel fra regeringens ”konjunkturprogrammer” og er således mere eller mindre kunstigt frembragt.
  • En kæmpe boligboble, hvor boligpriserne bliver presset i vejret via spekulation i ejendomspriserne, hvilket medfører en social katastrofe, fordi jævne kinesere ikke har råd til at købe de dyre lejligheder, som derfor står tomme i millionvis. Boligboblen, som allerede er ved at briste, har desuden efterladt en kæmpe mængde lån uden garantier, som nu ikke kan betales tilbage, når ejendomspriserne begynder at rasle ned.
  • Stigende inflation. For tiden er den oppe på 6 %, hvilket underbygges af at regeringen i Peking fortsat stimulerer eksporten ved at holde kursen kunstigt nede på den kinesiske valuta Yuan.
  • Eksporten falder efter en række år med stigninger. Stigningen i væksten i den kinesiske industri faldt fra 9,7 % i første kvartal til 9,1 % i tredje kvartal. Sidste år var væksten på hele 10,4 %. Faren for overophedning er markant, idet de kommende fabrikker allerede er under konstruktion (for lånte penge). Men om de nogensinde kommer til at producere noget (og dermed betale deres gæld tilbage), er uvist. I mellemtiden bliver nye fabrik-byggerier godkendt førend de igangværende byggerier er afsluttet.
  • De kinesiske dollarreserver med et volumen på over to billioner dollars bliver mindre og mindre værd pga. amerikanernes inflationspolitik med bare at lade seddelpressen køre på højtryk i Federal Reserve.
  • De få kinesere, som har tjent styrtende på opsvinget hidtil – bl.a. via boligspekulation – er nu ifølge undersøgelser foretaget af Bank of China villige til at forlade landet. Og tage deres penge med sig. Hver tredje adspurgte i undersøgelsen tilkendegav allerede at have sendt penge ud af landet. Desuden nyder det kinesiske skole- og universitetssystem lav anseelse pga. omfattende plagiering af videnskabelige arbejder; rige forældre sender deres børn til skoler i Europa og USA, hvilket også medfører at fortrinsvis disse områder nyder godt af de færdiguddannede studerende senere hen.

Men derudover er der en anden vægtig faktor, som bunder i et særligt udbredt fænomen i Kinas økonomi, nemlig de såkaldte ”skyggebanker”: En skyggebank er en ulovlig bank, som låner penge ud udenom staten, ofte til renter oppe omkring de 60 %. Folk, som vælger at låne penge af skyggebanker i stedet for ”normale” banker, gør det oftest fordi de er blandet ind i kriminelle affærer eller har fået et nej til en låneansøgning hos de officielle banker. Landets officielle banker har netop fået besked på at låne mindre ud i et forsøg at lægge en dæmper på inflationen. Men mange mellemstore virksomheder og næringsdrivende er afhængige af at kunne låne penge for simpelthen at holde deres forretning i gang, hvorfor de må ty til underverdenens skyggebanker, der ofte styres af mafiaen.

Mange af skyggebankernes kunder er boligspekulanter, der red på en bølge af stigende ejendomspriser (som de jo selv havde været med til at skabe). Indtjeningen ved de stigende ejendomspriser skulle netop bruges til at betale skyggebankernes tårnhøje renter. Men når boligboblen brister med styrtende ejendomspriser til følge, vil låntagerne ikke kunne betale renterne tilbage, hvorfor de må låne endnu flere penge for bare at betale renterne. Et gigantisk krak bliver resultatet. Helt op til 60 % af Kinas økonomi vurderes at være involveret i disse illegale ”skygge”forretninger. Alene i Wenzhou i den sydlige del af provinsen Zhejiang anslås det at lån i størrelsesordenen 120 mia. Yuan er baseret på dette system.

Men også Kinas ”almindelige” banker går ikke fri af problemerne på finansmarkedet, da de har uddelt en masse risikable lån i den første finanskrise i 2009 til en række storslåede byggeprojekter, der skulle sætte gang i væksten igen. Af de 10,7 billioner udlånte Yuan skal hele 40 % betales tilbage senest i år, hvilket sandsynligvis ikke kan lade sig gøre. Regeringen i Peking har desuden efterhånden sandet situationens alvor og har i en uges tid været i gang med at købe aktier i de hjemlige banker i et forsøg på at redde økonomien eller i hvert fald afbøje det helt store krak.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.