Storbankernes systematiske svindel

Pæne ser de ud, de største amerikanske bankers nøgletal for tredje kvartal 2011. Trods krisetider og finansiel uro med deraf faldende opsparing og aktiehandler kan de fleste af dem præsentere pæne overskud i milliardstørrelsen. Dette gælder ikke mindst for den 2. største, Morgan Stanley, som kunne bryste sig af et overskud på 2,2 mia. dollar, hvilket svarer til 1,14 dollar per aktie. Direktør James Gorman var da også højt på strå over det gode resultat og lod en triumferende bemærkning smutte ud om at ”Morgan Stanley har formået at navigere effektivt udenom turbulensen på kapitalmarkedet”.

Når man imidlertid kigger nærmere på tingene, ser det ikke helt så lyserødt ud længere for de på papiret pæne resultater. Især ikke, fordi overskuddet først og fremmest kan tilskrives en række tricks, som faktisk ikke engang er ulovlige efter amerikansk lovgivning, men som alligevel formår at sminke overordentligt meget på regnskaberne, som uden disse tricks slet ikke ville have været så imponerende endda:

  • Først og fremmest er den (for amerikanske banker) hyppigt benyttede finte kaldet Debt Valuation Adjustments (DVA), som for Morgan Stanleys vedkommende forklarer hele 1,12 af de 1,14 $ per aktie. Tricket går forenklet ud på at markedet i en krisesituation som den nuværende tvivler på en 100 % tilbagebetaling af bankens gæld, fordi bankens omdømme og dermed bonitet har lidt skade. Dermed falder værdien af den endnu ubetalte gæld. Differencen har banken lov til at anføre som gevinst, under hypotesen om – rent teoretisk – at kunne købe sin egen gæld tilbage til en billigere pris end dens nominelle pålydende. Det selvsamme trick har en anden storbank, JP Morgan, ligeledes gjort flittigt brug af.
  • Desuden er der også et andet trick til at smukkesere regnskabstallene; i starten af finanskrisen måtte bankerne lægge penge til side som sikkerhedsforanstaltning i tilfælde af at det helt store krak ville indtræffe. For især i tilfældet med forbrugslån var modværdien af de for lånte penge købte varer hurtigt sunket ned under de lånte beløb, hvorfor bankerne skulle stille en sikkerhed i tilfælde af det store økonomiske sammenbrud med mange konkurser og betalingsstandsninger. Da det ikke gik helt så slemt som frygtet, kan bankerne nu tære på disse sikkerheder, hvilket trækker regnskabstallene i positiv retning. Analytikere fra investeringsselskabet Keefe, Bruyette & Woods vurderer, at hele 20 % af den amerikanske banksektors gevinster i tredje kvartal kan tilskrives denne fidus.
  • Tredje smutvej er ganske enkelt at sælge ud af ”sølvtøjet” i krisetider, dvs. bankens beholdning af værdipapirer. F.eks. solgte Bank of America for nylig sine andele i firmaet China Construction Bank, hvilket indbragte 3,6 mia. dollar i pengekassen. Beløb, som dermed figurerer på indtægtssiden og dermed ligeledes trækker regnskabet i positiv retning. Men dette trick kan selvfølgelig ikke bruges hver gang, da der ikke er uendelige mængder aktier at sælge ud af. Men til en fin smukkesering af nogle grimme tal et bestemt kvartal, kan denne metode sagtens anvendes. Dog vil regnskabet jo så blot lyve en smule om hvor godt banken ellers har klaret sine forretninger.

Derudover er de selvsamme storbanker gentagne gange blevet taget i at drive mindre hæderlig bankvirksomhed i forskellige sammenhænge. Således blev bl.a. Bank of America i 2005 taget i at have opnået tilladelse til at købe eller sælge aktier til gårsdagens afsluttende kurs, efter at aktierne var enten steget eller faldet, hvilket betød en gevinst eller forhindring af et tab. Goldman Sachs blev i 2010 taget i at satse på at bestemte aktier ville tabe i værdi, samtidig med at banken anbefalede disse aktier overfor dens kunder som ”sikker investering”. Banken Citigroup er desuden blevet taget i svindel ikke mindre end 5 gange.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.